YAŞAM - YEME - İÇME

Sofralarda bir klasik: Mercimek köftesi

Lezzetli bir kaçamak yapmaya ne dersiniz? Çiğ köfteyi aratmayacak bir mercimek köftesi tarifi sizleri bekliyor. Yılbaşı sofranızda farklı bir meze alternatifi olarak da yer verebilirsiniz.

profil
Emrah Fandaklı
30.12.2016
Sofralarda bir klasik: Mercimek köftesi

Herkes bu mesleğe ne zaman başladığımı merak ediyor. O ilk kıvılcımı ve beni teşvik eden ilk tarifi anlatıyorum şimdi sizlere.

6 yaşındaydım bir akrabamın çiğ köftesini çok beğenmem beni tarif yazmaya ve denemeye sevk etti. İlk merak edip uygulamaya çalıştığım tarif çiğ köfteydi, tarifi dün gibi hatırlarım. 50 gram kimyon, 250 gram pul biber, 500 gram et, 1 kg bulgur ve birkaç ürün daha…

Bu tarifi yazıp markete koştum ve ilk denememe başladım. Denemem hüsran oldu. Neden mi? Tarife uymuştum ve kendimden hiçbir şey katmamıştım. Bu tarifte benim başarısız olmamı sağlayan şey her ürünü gram gram tartmam ve tadına bakmadan sunum yapmam olmuştu. Kimyon beni yakan baharat olarak tarihe geçti.

O günden bu güne tarifleri uygularken hem ürünün tadına bakmayı hem de gramlara uymamayı öğrendim. O yüzden asla bir pastacı olamam, kendimden bir şeyler katmayı ve tarifleri değiştirmeyi seviyorum.

Yenilikleri denerken mutlaka kendinizden bir şeyler ekleyin ve onu sizinle özleştirin böylelikle sınırsız bir tada yolculuk yapabilirsiniz.

MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ

-2 su bardağı köftelik bulgur
-1 su bardağı kırmızı mercimek
-1 adet kırmızı kuru soğan ( beyaz da kullanabilirsiniz )
-1 çay bardağı zeytinyağı
-3 yemek kaşığı domates salçası
-3 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı Kimyon
-Karabiber
-1 tatlı kaşığı Kırmızı toz biber
-1 yemek kaşığı Pul biber
-1 yemek kaşığı İsot
-2 diş sarımsak  
-3-4 yemek kaşığı
-Nar ekşisi
-Tuz
-Maydanoz
-Taze soğan
-Limon

Yapılışı : Soğanları zeytinyağında güzelce soteleyin. İçerisine domates salçası ve biber salçası ekleyin. Kimyon, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber, tuz ve isot ekleyin. Sonrasında ocağın altını kapatın. Sarımsakları ezerek ekleyin. Mercimekler tuzlu suda 10-12 dakika haşlayın. 2 su bardağı köftelik bulgura 2 su bardağı kaynar su dökün ve dinlendirin. Mercimekleri bulgurla karıştırın. İçerisine salçalı karışımı ekleyin. Güzelce yoğurun. Yumuşadıktan sonra tüm malzemeleri, maydonoz, nar ekşisi ve taze soğan ekleyin ve karıştırın. Afiyet olsun!

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog