YAŞAM - KEŞİF

Refika'dan 4 mevsim 4 yöre harekatı

Refika Birgül, dünyanın en güzel yemeklerinin piştiği Antep ve Antakya mutfağındaki çok özel lezzetleri kendi yorumlarıyla reçetelendirerek lezzetli bir menü ortaya koymuş. Geçtiğimiz günlerde benim de deneyimleme fırsatı bulduğum menüde oldukça yaratıcı spesiyaller mevcut diyebilirim.

Refika'dan 4 mevsim 4 yöre harekatı
Gandi’nin “Dünyada görmek istediğin değişiklik kendin ol!” sözüyle yemek yolculuğuna başlayan, yıllardır, Kuzguncuk’taki atölyesinde, yerel lezzetleri, şehirli dokunuşlar ve modern yorumlarla birleştirerek ortaya çıkaran Refika Birgül, şimdi de çok sevdiğim mekanlardan Any Arnavutköy ile şahane bir iş birliğine imza atmış.

Başlangıç olarak sunulan Mini Mini Lahmacun, hayatımda yediğim en iyi lahmacunlardan biri olabilir ki masada herkesin kendinden geçtiği kesin bilgidir. Çıtır çıtır yufka üzerinde kıymayı sucukla karıştıran, yanında sumaklı ekşili soğanla eşleştiren Refika, bu güzel lezzeti Turşu Sulu Pembe Acılı Ayran ile tamamlamış. Fındık lahmacun boyutunda iki adet olarak servis edilen başlangıç, bence menünün yıldızıydı.

Ara sıcak olarak Buharda Pişmiş İçli Bir Köfte geliyor. Acı biber ve ceviz ile eşleştirilen içli köfte tek kelimeyle enfesti. Hemen ardından Mükemmel Patlıcan Mütebbel adında kıvamı oldukça başarılı bir meze ve Dört Yeşillikli Narlı, Düdüklü Salata (düdük: kızarmış ekmek içi eritilmiş peynir) servis ediliyor. Mütebbeli bilmeyenleriniz varsa kısaca tahinli patlıcan salatası olarak tanımlayabiliriz.

 Refika, ana yemek olarak ise Kendini Künefe Zanneden Reyhanlı, Fıstıklı Köfte adında bir tabak hazırlamış. Yemeğin başında menüyü elimize alır almaz, ismiyle hepimizde merak uyandıran kocaman porsiyonlu köfteyi keser kesmez içinden fışkıran peynir, kendini neden künefe zannettiğini ispatlar nitelikte. Üzerinde kaymağın etrafına sarılı çıtır kadayıf ile servis edilen ve acı tuz ile baharatlandırılan köftedeki lezzet uyumunun damağımda bıraktığı tadı ve beynimde yarattığı hazzı anlayabilmeniz için ilk fırsatta Any’ye gitmeniz gerekiyor.

 Finalde de dinlendirilmiş yufka, kaymak, şeker ve fıstıktan oluşan Antep’in olmazsa olmazı Yufkada Mini Katmer var.

 Nisan ayının sonuna kadar Arnavutköy’deki Any’de bulabileceğiniz bu efsane menünün kişi başı fiyatı ise 75 TL. Bu arada Acılı Pembe Ayran da ekstra 10 TL olarak ücretlendiriliyor. Bilginize.

4 Mevsim 4 Yöre projesinin ilk kısmı olan Gaziantep ve Antakya karışımı lezzetlerden sonra hangi memleket gelecek bilmiyorum ama Refika’nın eli hangi yöreye değerse değsin, ortaya efsane sonuçlar çıkacağından artık hiç şüphem yok.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog