YAŞAM - HABER

4 adımda sıkıcı sunumlara son!

Bakın Özge Vural bu hafta ne diyor? “Üniversite hayatı boyunca, sunum yaparken yanakları kızaran bir insan olarak bu yazıdaki sancılarımı çok iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Her zaman kalıplaşmış sunumların dışına çıkar, sunumlarıma mutlaka bir müzikle başlar, soru cevap almaktan asla korkmazdım! Peki bu pembe yanaklar? Acaba sıkıldılar mı diye kafamı meşgul eden düşünceler? İşte çok zaman önce hepsinden kurtuldum ve sizlerle paylaşmak istedim.”

4 adımda sıkıcı sunumlara son!

Yapılan bir araştırma topluluk karşısında konuşma korkusunun, korkularımız arasında ilk sırada olduğunu gösteriyor. Oysa hazırlık aşamasında, neleri anlatıp neleri anlatmamak konusunda karar verebilirsek işimiz her zamankinden kolay olacaktır. Bu bilgiye neden ihtiyaç duysunlar dediğiniz her şeyi sunumunuzdan çıkartın. Çünkü emin olun, dinleyiciler bu bilgiler sırasında içinden ‘evet, geçelim’ diyecektir ve bunu yüz ifadeleriyle size belli edecektir.

4 adımda sıkıcı sunumlara son!

Sunumun ilk dakikalarında karşınızdaki kişilerle etkileşime açık olun ve asla slaytları okumaya kalkmayın. Yapacağınız sunum ile ilgili, sadece kendi branşınızla ilgili değil diğer branşlardan da örnekler vermeyi unutmayın. Örneğin güçlü ve beklenmedik bir soruyla sizi dinleyenleri şaşırtabilir, dikkatlerin hızlıca üzerinizde toplanmasını sağlayabilirsiniz. Aman gereksiz esprilerden uzak duralım!

4 adımda sıkıcı sunumlara son!

Slaytlarda yapılan en büyük hatalardan biri uzun uzun yazılan paragraflar. Özellikle sunumun ilk dakikalarında iseniz ve sesinizi henüz kontrol altına almakta zorlanıyorsanız, ilk slaytlarda vereceğiniz mesaj çok uzun olmamalı. Evde deneme yanılma yoluyla çözeceğiniz bu sistem hangi slaytlarda daha iyi olduğunuz konusunda gerçek veriyi size verecektir. Ama “Özge her şeyi aklımızda tutamayız derseniz” de kısa maddeler halinde hatırlayabileceğiniz detayları slaytlarınıza yerleştirmeyi unutmayın. Telefonunuza ses kaydı yaparak hatalarınızı bulmaya da çalışabilirisiniz

4 adımda sıkıcı sunumlara son!

Ellerinizi mutlaka dinleyicilerin göz seviyesinde tutmaya çalışın, cebinizde durması çokta hoş karşılanmayabilir. Dinleyicilerin sizi tümüyle görmesini sağlayın aksi halde bilgisayar veya kürsü gibi bir şeylerin arkasında durmanız dinleyiciler tarafından özgüveniniz düşük izlenimi yaratabilir. Sürekli etrafta dolaşmanız ise, kendi dikkatinizi dağıtabilir.

4 adımda sıkıcı sunumlara son!
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog