YAŞAM - EV

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Hepimiz çocuğumuz için en iyisini isteriz. Kendine güvenli, kendini rahatça ifade edebilen bireyler yetiştirebilmek için elimizden geleni yaparız. En doğal besinlerle besler, en sağlıklı yiyecekleri yemesi için uğraşıp dururuz. Dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşı korumaya çalışırız. Peki çocukların gün içinde en çok vakit geçirdikleri mekanı, yani odalarını tasarlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

profil
Serra Özbay
30.03.2016
Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Organik pamuklu giysiler, anti-alerjik bebek deterjanları ,katkısız doğal besinler... Bebek ve çocuk odalarında da durum aynı olmalı.  Anti-alerjik duvar boyaları,  kağıt tabanlı olan duvar kağıtlarını tercih etmeliyiz. Tekstil ürünlerinde de yine anti- alerjik toz tutmayan pamuk oranı yüksek olan ürünler tercih etmek doğru olacaktır. Halı ise en çok toz toplayan, bakteri oluşumuna yol açan parça olduğundan, anti-alerjik, anti-bakteriyel olması ve kanserojen boya maddesi içermemesi en çok dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Mobilyalarda kokusuz, su bazlı boyalar ve toksik madde içermeyen cilalar kullanılmalıdır.   

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklar çabuk büyüyor. Bebekliğinde seçtiğiniz mobilyaları ileriki yıllarda da değerlendirmek istemez miydiniz?  Artık birçok çocuk odası mobilyası üreten firma, bebek karyolalarının tek kişilik yatağa dönüştürülmesini sağlayan tasarımlar üretiyor. Tercihinizi bu yönde kullanın.

Oyuncaklar için depolama alanlarını çocuğunuzun ulaşabileceği yükseklikte konumlandırın. Böylece kendisi kolayca oyuncaklarına ulaşabilir ve toplayıp yerine kaldırma görevini de yine kendisi yerine getirebilir. Kullanımı son derece pratik kutular ve sepetler kurtarıcınız olabilir. 

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuğumuzu dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşı korumaya çalışırız. Peki çocuğunuzun kendi yaşam alanında da güvenlik önlemleri alıyor musunuz?

Mobilyalarda köşeli ve sivri hatlardan, herhangi bir çarpmaya karşı, kaçınmalısınız. Daha yuvarlak hatlı modeller tercih etmelisiniz. Bebek karyolasında parmaklıkların arası 2,5 cm den küçük, 6cm den büyük olmamalıdır. Böylece bebeğin parmağının veya başının parmaklıklara sıkışmasını engelleyebilirsiniz. Oda kapısında ve sürgü dolap kapaklarında da parmak sıkışmaması için güvenlik ürünleri kullanmalısınız. Penceresi 150 cm den aşağıda olan odalarda, pencereler için güvenlik kilidi kullanmalı, prizlerde güvenlik kilidi olan, kapaklı modeller tercih etmelisiniz.

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Odada çocuğunuzun ihtiyacı olan dışında mobilya ve eşya tutmayın.  Ona oyun oynayabilmesi için yeterli alanı sağlayın. Bırakın özgürce oynasın, dağıtsın. Kendi düzenini kurmasına izin verin.  

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler

Her çocuk sadece kendine ait olan bir gizli bölgesi olsun ister. Siz de ona sadece kendisine ait olduğunu hissedeceği bir alan tasarlayın. Çadırlar ve karton evler bu hayali gerçekleştirmek için mükemmel çözüm olacaktır. 

Çocuk odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog