YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklar diş fırçalamaya ne zaman başlamalı?

Bebeklerde ve çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalı? Nasıl bir diş macunu ve fırçası kullanmalıyım? Dentgroup Kids’in kurucusu Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, ailelerin çocuk diş sağlığında en merak ettiği soruları yanıtladı.

profil
BT Ekip
31.01.2017
Çocuklar diş fırçalamaya ne zaman başlamalı?

Sloganımız basit “Diş çıkar, Fırçalama başlar”. Hepimizin korkulu rüyası çürüğün bir formülü var: Çürük= Diş  x  Mikroorganizma (Bakteri) x  Karbonhidrat (Şeker) x  Zaman

Mikroorganizma dediğimiz yararlı ve zararlı bakterilerin tümü, doğumdan itibaren ağız ortamında kolonize olmaya başlarlar ama dişler sürmediği sürece çürük oluşumu imkansızdır. Dişlerin sürmesiyle birlikte formül aslında tamamlanır.

Bu yüzden, hepimize çok erken gelse de, diş fırçalamaya (ilk dönemde buna temizleme de diyebiliriz) ilk süt dişinin sürmesiyle başlamalıyız.

Bebeğimin dişlerini nasıl temizlemeliyim?

Sadece ön dişleri çıkmış bebeklerde fırça ile temizlik yapmak her zaman kolay olmamaktadır. Bu durumda annelere ılık suyla ıslattıkları bir tülbent veya gazlı bezi parmaklarına sararak, diş yüzeylerini temizlemelerini önermekteyiz. Fırçalamaya alışmasını sağlamak için bebeğinizin önüne, akşam yemeğinden sonra bir bardak içme suyunun içine diş fırçasını koyarak, oynamasına izin vermek gerekir. Başta size sadece fırçayı ısırıyor gibi gelse de, bu durum zamanla değişecektir.

Macun kullanmalı mıyım?

0-3 yaş arasında dişlerin suyla veya bebek macunlarıyla temizliğini uygun bulmaktayız. Bebek macunlarının özelliği fluor içermemelidir. Bu sayede yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bu yaş grubunda yutmanın kaçınılmaz olduğu bilindiği için bu macunlar koruyucu maddeler içermez. Bu yüzden kapak açıldıktan sonra markaya göre değişmekle birlikte 1 ay ile 45 gün arasında tüketilmelidir.

Ben, bebek macunu kullanımını sadece suyla fırçalamaktan daha iyi buluyorum. 6. aydan itibaren ek gıda ile tanışan çocuklarda diş yüzeylerinde yemek artıkları birikmeye başlar ve bunların sadece su ile fırçalandığı durumlarda, çocuk ağızında kötü bir tat ve koku hisseder. Bebek macunlarının ise çok hoş kokuları ve tatları vardır, bu da çocuğunuzun fırçalamaya karşı uyumunu arttırır.

Çocuklar, anne babalarını birebir taklit etmeyi severler. Sizi kendine rol model alan çocuğunuz, siz kendi fırçanıza macun sürerken, onun fırçasına sürmediğinizde kendini kandırılmış hisseder ve sizi bu konuda taklit etmeyi bırakabilir.

3 yaşından itibaren çocukların tükürme refleksleri gelişmeye başlar. Bu dönemde çocuk diş macunlarına geçebiliriz. Çocuk diş macunlarının erişkin diş macunlarından farkı ise çok daha az miktarda fluor içermeleridir.

Ne kadar macun kullanmalıyım?

Diş macunun kullanım miktarı her fırçalama için bezelye tanesi olarak tanımlanır. Yani reklamlarda gördüğümüz gibi tüm fırça kıllarının üzerini macunla kaplamamalıyız.

Nasıl fırça kullanmalıyım?

Burada önemli olan kullandığımız malzemeden çok, fırçalamayı nasıl yaptığımızdır. Bebeğinizin ilk yıllarında her fırçalamayı sizin yapmanız gerekirken, 4-5 yaş sonrasında ise sadece akşam fırçalamalarını sizin yapmanız gerekmektedir.

Fırça seçimini yaparken yaşına uygun ve bilindik markaları kullanmak yeterlidir. Çocuğunuzun motivasyonunu arttırmak için ona ışıklı, müzikli veya figürlü fırçalar da alabilirsiniz.

Çocuğumun fırçasını ne kadar zamanda bir değiştirmeliyim?

Erişkinlerde bu süre 3 ayda bir olmasına rağmen, küçük yaştaki çocuklar fırçalarını yıpratmakta erişkinlere göre çok daha başarılıdır. Fırça kılları açılmış olan fırçaların hemen değiştirilmesi gerekir.

Diş ipi kullanmalı mıyım?

Aslında bu sorunun yanıtı çocuktan çocuğa değişmektedir ve size en doğru cevabı çocuk diş hekiminiz muayene sonrası verebilecektir.  Fakat diş fırçalama sonrasında çocuğunuzun dişlerini kontrol ettiğinizde, arka dişlerin arasında lifli besinlerin kaldığını görüyorsanız o zaman diş ipi kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog