YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Bebek alışveriş listeniz hazır mı?

Başlasın bebek alışverişi. Peki alışveriş listeniz hazır mı? Bu yazıdan bir çıktı alıp, listenizi yanınızda taşıyabilirsiniz.

profil
Gebe ve Yeni Anne Eğitimcisi Medine Budak
10.12.2015
Bebek alışveriş listeniz hazır mı?
Bebek hazırlığı sırasında tekrar alışverişler yapmamak ve upuzun ihtiyaçlarla başa çıkabilmek için bir alışveriş listesi şart. Biz sizin için hazırladık.

En tatlı heyecanların yaşandığı doğuma hazırlık günlerinde bebek için ne gerekliyse alma telaşına düşülür. Bu durumu fırsat bilen firmalar ise yenidoğana uygun olan/olmayan bütün ürünleri anne/baba adaylarına satmak konusunda hiç sıkıntı yaşamazlar. Bebek alışverişine başlamadan önce en önemli iki kriteriniz olmalı:

1.   Alkol, paraben, BPA, kimyasal içermemeli

2.   Yenidoğana uygun olmalı

 

Kıyafet

·       Body: Alttan ya da yandan çıtçıtlı, kısa kollu ve uzun kollu 6-7 adet (0-3 AY)

·       Tulum: Penye/kadife, bol, ayaklı, beli sıkı olmayan ve uzun kollu tulum 4- 5 adet

·       Ayaklı pijama altı (Penye- kadife), 3-4 adet

·       İç zıbın, 2 adet yeterli (Çabuk büyüdükleri için)

·       Hastane çıkışı takımı (2 adet) (İçinde dış zıbını oluyor)

·       Çorap, yün patikler, 2-3 çift

·       Yün ve penye yelekler, 3-4 adet

·       Yün hırka, 2 adet

·       Minik penye önlükler, 7-8 adet (Emici olanlarından)

·       Penye şapka, eldiven

·       Penye/peluş battaniye, 3-4 adet

Bakım Ürünleri

·       Yenidoğan bebek bezi (Bir paket başlangıç için yeterli olacaktır. Bebeğinizin kilosuna göre farklı boylara ihtiyacınız olacak.)

·       Bebek tırnak törpüsü/tırnak makası (Eğer yapabilirseniz tırnağı kesmek yerine kâğıt gibi ince olduğu için uzayan kısmını koparabilirsiniz ya da bebek törpüsü kullanabilirsiniz. Bebeklerin tırnakları deriden ayırt edilemediği için çoğu zaman tırnak etinin kesilmesi vakaları ile karşılaşıyoruz. Bebeğiniz 3 aylık olduktan sonra uygun bir tırnak makası ile kesebilirsiniz.)

·       Tarak (Yenidoğana uygun özellikte)

·       Kulak çubuğu (Bebeğin kulak içini temizlemek için kulak çubuğu kullanılmasını tavsiye etmiyorum, serçe parmağınıza saracağınız temiz bir bez yardımı ile bebeğinizin kulak kepçesini temizlemeniz yeterli olacaktır. Genellikle ilk alınanlar arasında kulak çubuğu da olduğu için dikkat çekmek istedim.)

·       Bebek alt değiştirme ve bakım örtüsü (Bebeğinizin altını değiştirdiğinizde hijyenik amaçlı kullanabileceğiniz, tek kullanımlık, hastanelerde yetişkin hastaların altına serildiğinde görmüş olabileceğiniz, bir tarafı pamuklu diğer tarafı muşambamsı örtü.)

·       İnce tülbent bezlerden4-5 adet (bebekleri kolda taşımak, gazını çıkarmak vb. için)

·       Pişik önleyici krem ve Pişik kremi (Pişik önleyici kremi her alt değiştirmede, pişik kremini ise pişik oluştuğunda kullanmanız gerekiyor. Her ikisinin içerikleri farklıdır ancak yeni anne babalar her ikisinin de aynı olduğunu düşünebilirler.)

·       Yeni doğan ıslak mendili  (Sadece su ve pamuk içerek mendillerden kullanabilirsiniz. Alkol, paraben, parfüm vb içermemeli.)

·       Ateş ölçer (Alından olanları oldukça pratik)

·       Burun aspiratörü ve eczanelerde satılan bebekler için deniz suyu (Pompa şeklindeki burun aspiratörlerinden uzak durun. Çekim hızını kontrol edemediğiniz için bebeğinize zarar verebilirsiniz.)

Beslenme ve Emzirme Ürünleri:

·       Süt saklama poşeti (Sütünüzü sağdığınızda buzdolabında ya da derin dondurucuda saklamanız için.)

·       Biberon sterilizatörü (Eğer biberon kullanacaksanız ve kaynatma yoluyla steril etmek istemiyorsanız alabilirsiniz.)

·       Biberon ısıtıcısı

·       Biberon fırçası (Biberonları temizlemek için)

·       Emzik, emzik kutuları ve emzik tutacağı (Bazen aileler çaresiz kaldığında emzik kullanmak zorunda kalabiliyorlar. Baştan söylemem gerekirse, bebek dostu uygulamaları destekleyen bir sağlıkçı olarak emzik tavsiye etmiyorum.)

·       Biberon ve yedek biberon emzikleri (Yenidoğan bebeğiniz için biberon almadan önce mutlaka test edin. İçine su koyduktan sonra ters çevirip damlamasını kontrol edin. Biberon, kesinlikle hızlı bir şekilde akmamalı. Bu durum yenidoğan bebeklerde boğulmaya neden olabilir. Tıpkı sizin memenizi taklit etmeli, bebek emmedikçe biberondan süt akmamalı.)

 

Banyo Ürünleri:

·       Yenidoğan cildine uygun şampuan, bebek yağı ve losyon (Alkol, paraben, kimyasal madde içermeyen ve resmi onaylı ürünleri tercih edebilirsiniz.)

·       Bebek yıkama küveti ve küvetin içine konulacak sünger aparat. (Küvet içindeki file/hamak kısmı ıslandıktan sonra bebeğin üşümesine neden olduğu için tavsiye etmiyorum. Bunun yerine küvetin içine yerleştirilebilen matlar var ve bebeğinizin yıkanırken kaymaması için gayet ideal. Ya da büyüklerimizin yaptığı gibi bebeğinizin kıyafetlerinden birini de koyabilirsiniz küvetin içine)

·       Banyo termometresi (Eğer dirseğimle sıcaklığı ölçerim diyorsanız termometreye gerek olmayabilir.)

·       Banyo süngeri (İlk 3 ay boyunca bebeğinizi yıkarken lif, sünger vb kullanmayınız. Sadece elle yıkayınız, gerekirse yumuşak bir tülbent kullanabilirsiniz. 3. ayından sonra ise doğal ve yumuşak banyo süngeri kullanabilirsiniz.)

·       Kapüşonlu banyo havlusu

·       Banyo için tülbent (Havlunun üstüne koyduğunuzda tülbent suyu iyice emiyor, böylece bebeğiniz çok fazla ıslak kalmıyor.)

Diğer:

·       Nem Makinesi  (Evinizde yeterli nemliliği sağlayabilmek için kullanabilirsiniz. Böylece burun tıkanıklığı, kuruluk gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.)

·       Pusetine uygun, yenidoğan bel destekli oto koltuğu

·       Bebek Telsizi

·       Puset

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog