İYİ HİSSET - SAĞLIK

Ödem attıran beslenme önerileri

Ödem attıran diyet mi arıyorsunuz? Diyetisyen Berrin Yiğit yaz günlerine fit girmek isteyenler için ödem attırıcı etkisi olan beslenme önerileri paylaştı.

profil
Berrin Yiğit
31.05.2019
Ödem attıran beslenme önerileri
  • Öncelikle günlük tuz tüketiminizi azaltın. Bu nedenle yemeklere ekstra tuz eklememeli, pişirirken de tuz yerine baharatlardan faydalanmalısınız. Özellikle sıklıkla hazır besleniyorsanız, daha dikkatli olmanızı öneririm. Ayrıca salatalarınıza, sebzelerinize baharatın yanı sıra elma sirkesi de eklemek ödeminizi atmanıza ekstra destek verecektir.
  • Susamayı beklemeden su için. Sıcak havada artan terlemeyle atılan sıvı ve elektrolit kaybını engellemek için su alımınızı 2-3 litreye çıkarın hatta sularınızı sebze ve meyvelerle canlandırın. Özellikle taze zencefil, limon, naneden oluşan birliktelik ödem atmak için destek olacaktır.
  • Vücuttan su atımını artıran alkol, gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmeyin. İlaveten, kahve tüketimini sınırlandırın. 
  • Ödemin fazla olduğu geçiş dönemlerinde farklı bitki çayı birliktelikleri vücudunuz için oldukça faydalı olacaktır. Tarifini sizler için yazının devamına ekliyorum.
  • Lif ve vitamin alımızı artırmak için, mevsiminde sebze ve meyveleri tercih edin. Ayrıca dolaşım sisteminizin canlılığı ve aktif bağırsak hareketliliği için de lif alımı çok önemlidir. 
  • Su oranı yüksek sebze ve meyveler tercihiniz olsun. Sebzelerin başında semizotu, kabak, domates, salatalık, maydanoz, kuşkonmaz gelirken; meyvelerden ananas, kivi, limon, kavun, karpuz ve kiraz oldukça kıymetlidir.
  • Yaz meyvelerini aşırı tüketmeyin. Şeker içeriği yüksek, yemesi keyifli yaz meyvelerinde porsiyon kontrolü yapmak zor olur. Bu nedenle 1 porsiyon meyve yerine 12 kiraz veya 4 taze kayısı veya 1 ince dilim kavun/karpuz yeme hakkınız olduğunu bilerek kendinize bir sınır belirleyin. 
  • Koyu yeşil yapraklıları ne kadar tüketirseniz o kadar iyi! Öğünlerinizde sebze/salata egemenliği olsun. 
  • Beslenmenizde avokado, zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağları ölçülü ve değiştirerek kullanın.
  • Yoğurttan vazgeçmeyin, sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile doygunluk hissi sağlamaya yardımcı olacaktır. Hatta cacığınıza biraz haşlanmış mercimek ya da nohut katarak süper düşük kalorili ama besleyici bir yaz öğünü hazırlayabilirsiniz. 
  • Ağır yemekler ve kızartmalardan kaçının, sebze yemeklerinizi 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirmeye gayret edin. 
  • Haftada en az 4 kez 1 saat yürüyüşlerle hareketli kalmaya gayret edin. 

 

METABOLİZMA HIZ ÇAYI

  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 
  • 1 tatlı kaşığı mate, 
  • 15 kiraz sapı,
  • 5 adet karanfil, 
  • 1 tatlı kaşığı funda yaprağı,
  • 1 çubuk tarçın, 
  • 1 yemek kaşığı elma kurusu

Tüm malzemeler 1 litre sıcak suda 5 dakika demlenir, süzülüp içilir.

 

ÖDEM ATICI “KUŞKONMAZ ÇORBASI”

  • 1/2 kilo küp küp doğranmış kuşkonmaz
  • 1 küçük boy küp küp doğranmış patates
  • 1 büyük boy küp küp doğranmış soğan
  • 1/2 demet ince kıyılmış dereotu 
  • 1 su bardağı light süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 parmak zencefil rendesi

Kuşkonmaz, patates, soğan ve dereotunu büyük bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ekleyerek pişirin.
İyice haşlandıktan sonra blenderdan geçirin.
Üzerine 1 su bardağı light süt ekleyip 5 dakika daha pişirin. 
En son ateşi kapatıp 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip ve zencefil rendeleyip beklemeye bırakın.
Afiyet olsun.

NOT: Bu tarifi kabakla da yapabilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog