İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte sağlıklı psikoloji için 5 ipucu

Hamileliğin getirdiği tüm duygusal, fiziksel ve biyolojik değişimler sürecin ayrılmaz bir parçası. Peki bu değişimlerin sizi olumsuz etkilemeye başladığını fark ederseniz? Hormonlar sizi ele geçirmiş, önüne geçemediğiniz duygu dalgalanmaları yaşıyor gibi hissedebilirsiniz. Uzman Psikolog Duygu Karaer yazdı.

profil
Duygu Karaer
28.11.2018
Hamilelikte sağlıklı psikoloji için 5 ipucu

1-Kendinize yer açmak: Evet, günlük rutinleriniz ve sorumluluklarınız hamilelikte de var olmaya devam ediyor. Hali hazırda bir çocuğunuz veya işiniz olabilir; ancak ne olursa olsun, kendinize ‘bana ait zaman’ dediğiniz bir boşluk yaratmalısınız. Bir kahve keyfi, bir masaj saati veya arkadaşınızla bir sohbet. Haftalık rutininizde bunu atlamamaya özen gösterin.

2-Kendinizi beslemek: İçinde bulunduğunuz süreçle ilgili pek çok sorunuz ve geleceğe yönelik endişeli düşünceleriniz olabilir. “Bebeğimin sağlığıyla ilgili her şey yolunda mı?”. “Doğum nasıl olacak?”. “İyi bir anne olacak mıyım?” gibi onlarca soru için derin bir nefes alın. Bu konularda kendinizi bilgilerle donatabileceğiniz kitaplara, uzmanlara yönelmekte fayda var. Okudukça, dinledikçe ve sizinle benzer süreçleri yaşayan anne adayları olduğunu gördükçe stres düzeyiniz azalacaktır.

3-Kendinize iyi bakmak: Hamilelikte beslenmenize, sağlığınıza dikkat etmeniz ne kadar doğalsa, ruhunuza iyi bakmak da aynı şekilde doğal. Ruh sağlığı bir parça daha ihmal edilen bir alan olabiliyor ancak, nefes egzersizleri ve yoga gibi pratikler, hem fiziksel hem de duygusal açıdan oldukça besleyici seçenekler. Bunun yanında, bilgi paylaşımlarıyla beraber annelerin birbirine duygusal destek verdiği paylaşım gruplarını da öneririm.

4-Kağıda dökmek: Kendinize iyi bakmak derken yardımcı olabilecek yöntemlerden biri de yazmak. Düşüncelerinizi, duygularınızı, iç dünyanızda ne olup bittiğini görebilmek ve anlamaya çalışmak için önce, onları gözünüzle göreceğiniz bir kağıda dökmek iyi bir yol. Kelimelere dökebildiğiniz kaygılar, sıkıntılar, hassas duygular, göreceksiniz ki hafifleyecek. Üstelik yıllar sonra, size ve ailenize anlamlı bir hatıra olabilir.

5-Kendinize bir ‘filtre’ oluşturmak: Yakın çevrenizde, televizyonda, sokakta çok sayıda bilgiye ve talep etmediğiniz halde insanların kişisel görüşlerine maruz kalabilirsiniz. Şunu unutmayın ki, sizin hayatınızın en özel dönemlerinden biri. Dolayısıyla, bilgi kirliliğine ve sorgusuz sualsiz eleştiri, fikir beyan eden kişilerin mahrem alanınıza yaptığı müdahalelere karşı iyi bir filtreniz olmalı. Doktorunuz ve eşiniz gibi, bu sürece sizinle ortak olan güvenilir kişiler dışında, geri kalanlara çizdiğiniz sınırlar ne kadar belirgin olursa, o kadar güvende hissedeceksiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog