İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte kahve ve çay tüketimi

Anne adayları, hamilelikte fazla çay ve kahvenin bebeğe zarar vereceği endişesini yaşamakta haklılar mı? Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu yazdı.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
28.10.2015
Hamilelikte kahve ve çay tüketimi
Anne adayları özellikle aile büyükleri tarafından sıklıkla kahve ve çay tüketmemeleri konusunda uyarılırlar. Aslında bu uyarılar çok da tıbbi bir haklılığa sahip değildir.

Hamileliğin seyri sırasında birçok besin maddesinde olduğu gibi kahve ve çay tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır, ancak kahve ve çay düşünüldüğü kadar da kaçınmak zorunda olduğumuz besinler değillerdir.

Kahvenin hamilelikte içilmesinden endişe duyulmasına neden olan içeriğindeki kafeindir. Uyarıcı ve keyif verici bir madde olan kafein kahvede bol miktarda bulunur. Ancak gerek kahvenin yetiştiği ağaçtan satışa sunuluncaya kadar geçirdiği evreler, gerekse pişiriliş şekli içerdiği kafein miktarları üzerinde önemli rol oynar. Sıklıkla kafein miktarı kahvenin sertliği ile paralellik göstermemektedir. Örneğin granül kahve (genel olara neskafe şeklinde adlandırıyoruz) bir fincanında yaklaşık 135 mg kafein içerirken, daha yoğun olduğu düşünülen Türk kahvesinin bir fincanında 60 mg kafein bulunur. Benzer şekilde sert bir kahve olan espresso ise cappucino kadar kafein içermemektedir (100mg).

Hamilelik döneminde günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve keyfinden tamamen vazgeçmenizi değil, sadece aşırıya kaçmaktan sakınmanızı gerektirmektedir.

Çay ise birçok kahve çeşidine göre daha az miktarda kafein içermektedir. Bir fincan demleme çay 80 mg kafein içerirken, sallama-hazır çaylar 30 mg kafein içermektedirler. Ancak çay kafein dışında, teofilin adı verilen bir maddeyi de içermektedirler. Teofilin besinlerle alınan demirin bağırsaklardan emilmesini engellemektedir. Dolayısıyla özellikle kan değerleri düşük anne adaylarının çay tüketimini azaltmaları yerinde olacaktır. Çay tüketimi sırasında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çay ile birlikte tüketilecek şeker miktarının da gereksiz kalori almaya neden olduğudur. Genel olarak hamilelik süresince günlük çay tüketiminizi açık kıvamda, az şekerli ve günde 2-3 fincanı aşmayacak miktarda sınırlandırmalısınız.

Bitki çayları son yıllarda tüketimi giderek artan, marketlerde eskiye göre çok daha kolay ulaşılabildiğimiz içeceklerdir. Piyasada satılan hazır poşet bitki çayların içindeki maddelerin çoğu normalde hamilelik sürecinde diyette yer alan ve büyük olasılıkla hamilelik sırasında zararlı etki göstermeyen maddeler içerir. Bu nedenle bitkisel çay tüketmeden önce içerdiği maddelere göz atmalısınız, içeriği zaten diyetinizde yer alan portakal kabuğu, limon, adaçayı gibi maddeler içeriyorsa güvenle tüketebilirsiniz. Ancak aslan kulağı, yarpuz, cohosh gibi pek alışık olmadığınız maddeler içeriyorsa tüketmemeniz daha uygun olacaktır.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog