İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte bedensel iş gerginliğine son

İş hayatı içindeki anne adayları hamilelikleri sırasında çalışmaya devam ederken bir yandan da bu durumun yaratacağı sonuçlar nedeniyle stres yaşıyor. Ancak huzurlu ve sakin bir iş hayatı evde süpürgeyle baş başa kalmaktan daha az stresli olabilir.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
25.01.2016
Hamilelikte bedensel iş gerginliğine son

Günümüzde kariyer planlaması içindeki kadınların annelik planlarını ertelemeleri, ilerleyen yaş nedeni ile yumurtlama bozukluklarının daha sık görülmesine ve oluşan hamilelikte daha sık sorunların yaşanmasına neden oluyor. Peki ama hangisi doğru?

Anne adaylarının birçoğunun hamilelik sürecinin önemli bir kısmında çalışmaya devam etmek zorunda olduğu bir gerçek. Bu durum anne adaylarının akıllarına mesleklerinin doğmamış bebeklerini nasıl etkilediği sorusunu getirmektedir. Ama ne yazık ki bunun kesin bir yanıtı yoktur. İş hayatının yoruculuğu bir yana, aşırı gerilimli olmayan,huzurlu, sakin bir iş birçok anne adayı için aslında evde süpürgeyle başbaşa kalmaktan daha az stresli olabilir.

Mesleğinizi hangi haftaya kadar sürdürecek olursanız olun, hamilelik sırasında bedensel iş gerginliğinizi azaltmak için aşağıdaki önlemlerden yararlanmalısınız:

  • Çalışırken sık sık mola verin. Devamlı oturuyorsanız ara ara ayağa kalkın ve gezinin; uzun süre ayakta kalıyorsanız daara sıra oturun ve ayaklarınızı yukarı kaldırın. Uzun süre oturacağınızda uzanmayı, uzun süre ayakta duracağınızda da hareket etmeyi tercih edin.
  • Çalışmadığınız zamanlarda bol bol dinlenin. Çalışırken de bol bol sıvı tüketin.
  • Öğle tatilinde olabildiğince uzanarak istirahat edin.
  • Sandalyenizin yükseklik ayarını, ayaklarınız yere tamamen değecek biçimde ayarlayın. Mümkün olduğunda çalışma masanızın altında bacaklarınızı yukarıda tutmaya (bir tabure, çöp kovası veya kutu üzerinde) özen gösterin. Bacaklarınızı masa altında ara ara uzatarak kan dolaşımınızı arttırmaya çalışın. Bacaklarınız devamlı katlı olduğu durumda bacaklarda şişkinlik artışı (ödem) olacaktır.
  • Sigara dumanı olan yerlerden uzak durun; sigara dumanı bebeğiniz için kötü olmasının yanı sıra sizin de yorgunluğunuzu arttıracaktır.
  • İş yerinizde aşırı sıcak veya soğuktan kaçının. Direk güneş altında ya da klima altında kalmamaya dikkat edin.
  • Yerden bir şey kaldırmanız gerektiğinde belinize zarar vermemek için uygun şekilde hareket edin, belinizden değil, dizlerinizi bükerek yere ulaşmaya çalışın ve normalde kaldırabildiğiniz ağırlığı en az yüzde 25 azaltın.
  • Korseli çorap giyin. Bacaklarınızda oluşacak lastik baskısı toplardamar dönüşünü bozacak, bacaklarda şişkinliğe neden olacaktır.
  • İşinize en fazla iki saatte bir olmak üzere ara verin ve tuvalete gidin. Böylece hem hareket etmiş, hem de idrarınızı biriktirmeden boşaltmış olacaksınız.
  • İş temponuzun beslenmenizi bozmasına izin vermeyin. Öğle yemeğinizi ve ara öğünlerinizi işiniz için asla ihmal etmeyin. Çalışma masasında besin değeri yüksek atıştırmalık besinler (ceviz, kuru kayısı, taze meyve gibi) ve günlük taze su bulundurun.
  • Hiçbir işin bebeğinizin sağlığından önemli olmadığını unutmayın. Bedeninizi dinleyin ve yorulduğunuzda mutlaka ara verin.
  • Hamileliğiniz süresince yararlanacağınız yasal hakları iyi araştırın, gerekirse insan kaynakları ile bu konuda görüşün.
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog