İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte B12 eksikliği

Beslenme alışkanlıklarının, gebelikte bebeği doğrudan etkilediği unutulmamalı. Bu dönemde doktorların önem verdiği vitaminlerden biri de B12… Prof. Dr. Bülent Tıraş hamilelikte B12 eksikliği hakkında bilgi verdi.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
12.10.2019
Hamilelikte B12 eksikliği

B12 vitamini çok önemli
Hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinde daha yüksek oranda bulunan B12 vitamini, vücutta metabolik faaliyetlerin gerçekleşmesinde oldukça önemli bir besin maddesidir. Vücuttan idrar yoluyla atılan ve suda çözülen B12 vitamini, sindirim sisteminin doğru çalışmasındaki katkısına ek olarak; kansızlığın önlenmesi ve hem kadın hem de erkeklerde doğurganlığın iyileştirilmesi gibi çok çeşitli sağlık yararları ile de oldukça önemlidir. Kandaki oksijeni vücuttaki tüm hücrelere taşımak ve enerji üretimini arttırmak gibi hayati işlevlerde de rol oynayan B12 vitamini, sinir sisteminin işleyişi açısından da oldukça önemlidir. Ayrıca, sigara içen bir bireyseniz, sigaranın olumsuz etkilerinin azaltılması açısından da B12 vitamini değerleri oldukça önemlidir. 

 

Gebelikte B12 vitamini
Vücutta çok çeşitli işlevin yerine getirilmesinde önemli bir rol oynayan B12 vitamini, vücut için hayati öneme sahip vitaminlerden biridir. Gebelik döneminde, hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek açısından, B12 vitamininin yeterli miktarda alınması gerekir. B12, hamileliğin bütün süreçlerinde değerlidir. Gebeliğin ilk aylarında, bebeğin omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde önemli bir rol oynadığından B12 yönünden zengin besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Hamilelikte B12 takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, eksikliği mümkün olduğunca gıdalar yönüyle gidermeye çalışmalısınız. Gebelikte B12 eksikliği, anne karnında gelişimini sürdüren bebek açısından hayati bir öneme sahiptir. Başta, nöral tüp defekti riski olmak üzere, pek çok sağlık riskini de beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, B12 eksikliği ile dünyaya gelen bebeklerde, sinir sistemi ile ilgili sorunların görülme sıklığı, diğer bebeklere oranla beş kat daha fazladır. Yine de, özellikle de gebelik gibi hassas bir dönemde, vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. Bir şeyin eksikliği ne kadar zararsa, fazlası da o kadar zararlı olabilir. Bu nedenle, B12 takviyesi almadan önce, eksikliğinin olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. 

Gebelikte B12 eksikliği nedenleri
Gebelikte ortaya çıkan B12 eksikliği; vitaminin emiliminin tam olarak yapılamaması ve yetersiz beslenmeye bağlıdır. Hayvansal gıdalar yönünden eksik bir beslenme, özellikle de vegan ve vejetaryen beslenme, hamilelikte B12 vitamini eksikliğinin başlıca nedenleridir. Bitkisel kaynaklı gıda ürünleri, yeterli oranda B12 vitamini içeremeyebilir. Bu nedenle, gebelik planlaması yapıyorsanız, hamile kalmadan önce kan testi yaptırarak B12 vitamini değerlerinizi de öğrenmelisiniz. Eksikliği durumunda, beslenme programınıza B12 yönünden zengin gıdaları daha fazla dahil etmeli ve eğer doktorunuz gerekli görürse B12 takviyesi almalısınız. 

Gebelikte B12 vitamini ne kadar alınmalı?
Gebelik döneminde kadınlar için önerilen günlük B12 vitamini miktar 2.6 mikrogram’dır. Emzirme dönemindeki annelerde önerilen miktar ise 2.8 mikrograma kadar çıkmaktadır. Peki, bunu besinler yoluyla karşılamak mümkün mü? 
Yarım porsiyon somon, uskumru, ton balığı ve lüfer gibi yağlı balıklar, 30 gram kuzu ciğeri, 150-200 gram kuzu pirzola, yarım porsiyon dana eti ya da 300 gram yağlı beyaz peynir tüketerek gebelikte günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 

B12 vitamini yönünden zengin besinler
B12 vitamini içeriği en yüksek besinler düşünüldüğünde, akla ilk gelen besinlerden biri kuzu ciğeridir. Ek olarak; yağlı balıklar, dana eti, deniz mahsulleri de yüksek oranda B12 vitamini içermektedir. Ancak, bu besinlerin bazılarının kalori içeriği yüksek olduğundan, porsiyon kontrolü de ihmal edilmemelidir. Yine de, B12 vitamini gebelikte çok önemli bir rol oynadığından, bu besinlerin kontrollü olarak beslenme planına mutlaka dahil edilmesi gerekir. 
Yukarıda saydığımız besinlere ek olarak; koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı besinler, süt, somon balığı gibi yağlı balıklar, kuruyemişler de B12 yönünden zengin besinlerdir. B12 denince akla genellikle balık ve kabuklu deniz canlıları gelse de cıva riski nedeniyle, bu besinlerin de dikkatli tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
•    Halsizlik, güçsüzlük ve yorgunluk hissi,
•    Cilt renginde soluklu,
•    Nefes güçlüğü, nefes darlığı,
•    Konsantre olmada zorluk,
•    Unutkanlık,
•    Dilde şişlik,
•    Depresyon,
•    Kaslarda güçsüzlük ve zayıflık 

 

Önceki ve Sonraki
Haberler