İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelik döneminde neden spor yapmalıyım?

Hamilelik süresince spor yapmak doğru mu? Yazarımız Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, anne adaylarının doğru egzersiz programıyla spor yapmasının nedenlerini yazdı.

profil
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
25.05.2017
Hamilelik döneminde neden spor yapmalıyım?

Uygun egzersiz programları, annenin hamilelik süresince vücudunda oluşan değişimlerle birlikte ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan korunmasına destek olur, hamilelikte yaşanan sıkıntıları azaltır, hatta hamilelik sonrası yıllarca devam edebilen postürel (vücut duruşu ile ilgili) bozuklukları bile önler. Böylece psikolojik ve fizyolojik anlamda anne adayının oldukça rahat, sağlıklı bir hamilelik yaşamasını sağlar. Doğru yapılan egzersizler, bu temel faydalarının yanı sıra doğum sırasında oluşacak gerilim, ağrı ve korkuyu minimuma indirerek, doğum sonrası en kısa zamanda normale dönüş sağlar.

Ayakları üzerinde dik duran bir insanın vücut ağırlık merkezi, omuzlarından başlayan, kalçası üzerinden topuklarına ulaşan bir çizgi doğrultusunda geçer. Hamilelik sürecinde, bebeğin büyümesine bağlı olarak gün geçtikçe büyüyen rahim, annenin ağırlık merkezinin öne doğru yer değiştirmesine neden olur. Ağırlığın öne doğru kaymasına karşı koymak ve dengesini korumak için de anne adayı vücudun üst kısmını (baş ve omuzlar) geriye doğru çekerek bel boşluğunu arttırır. Bel boşluğunun artması (lomber lordoz) karın kaslarının zayıflamasına ve kamburluk oluşmasına yol açar. Ayrıca memelerin de büyümesiyle özellikle de otururken, öne doğru gelen omuzlarla birlikte vücut duruşu (postür) iyice bozulur. Buna doğum sonrası aylarca sürebilen yanlış pozisyonda emzirme ve hareketsizlik de eklenince, annenin hamilelik sonrası kalıcı bir duruş bozukluğu yaşamaması içten bile değildir.

Hamileliğin ilerleyen haftalarında paytak (waddling) yürüyüş de gelişebilir. Bunun nedeni karın kaslarının uzaması, pelvik taban kaslarının kısalması ve kalça kaslarının fonksiyonunun azalmasıdır. Vücut kaslarındaki tüm bu değişiklikleri annenin kompanse edebilmesi için destek yüzeyini genişletmesi ve sonuçta da paytak (waddling) yürüyüşün gelişmesi ile söz konusu olur. Uzun haftalar boyunca paytak yürümek bacak iç kaslarını zayıflatır. Bu nedenle hamilelik sürecinde zayıflayan bacak kaslarının da güçlendirilmesi için egzersiz çalışmaları yapılmalıdır.

Hamilelikte omuzların yer değiştirmesi ve göğüs ön duvarı kaslarının zayıflaması solunum kapasitesini de azaltacaktır. Bu nedenle “nefes egzersizleri” hamilelik süresince yapılması gerekenlerin en önemli egzersizlerden biridir. Nefesini doğru kullanmayı öğrenmiş bir anne hem hamileliğin getirdiği yükü rahatlıkla kaldırabilecek, hem de vajinal doğum sırasında avantaj sağlayacaktır.

Büyüyen rahimin yaptığı baskı ve hamilelik hormonların etkisiyle damarların gevşemesi ile bacaklardan vücuda dönen kan dolaşımı yavaşlamaktadır. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde, uzun süre ayakta ve hareketsiz kalındığı durumda ayak ve bileklerde şişlik (ödem) oluşur. Benzer şekilde makat bölgesindeki toplardamarların varis gibi genişlemesi basur (hemoroid) şikayetlerine de yol açabilir. Doğru uygulanacak egzersiz programları, bacak ve pelvis kaslarını güçlendirerek bu damarsal değişikliklerin önlenmesine katkıda bulunur.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog