İYİ HİSSET - SAĞLIK

Gebelikte kan vermek güvenli mi?

Gebelik öncesi dönemde normal olarak yaptığınız bir şeyin, gebelikle birlikte sınırlanması gerekebilir ve hatta yasaklı olabilir. Gebelikte yapılıp yapılamayacağı ile ilgili olarak merak edilen konulardan biri de kan verme konusudur. Uzmanlar ise, gebelikte anne adayının kan vermemesi konusunda hem fikir! Prof. Dr. Bülent Tıraş bilgi verdi.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
4.02.2020
Gebelikte kan vermek güvenli mi?

Bir anne adayının, hamile olduğu dönemde kan vermesi uygun bulunmamaktadır. Bununla birlikte, doğum gerçekleştikten sonra kan verebilmek için de ortalama 6 hafta kadar geçmesi önerilmektedir. Kan bağışı yapmayı planlıyorsanız, bebek dünyaya geldikten 6 hafta sonra bunu gerçekleştirebilirsiniz. 

Gebelikte kan vermek neden güvenli değil?
Gebelik ile birlikte vücuttaki kan miktarı normalden 1.5 kata kadar artış gösteriyor olsa da; anne ve bebek sağlığı ve beslenmesi düşünüldüğünde, normalden daha fazla kana ihtiyaç olması da normaldir. Bu, bir anne adayının gebelikte daha fazla kana ihtiyacı olduğu anlamına gelir ve mevcut kanın, kan vererek azalması; anne ve bebeğin dolaşım sistemi açısından zararlı olabilir. Gebelikte kansızlık sorunu ortaya çıkarsa; bebekte düşük doğum ağırlığı, gelişim problemleri ve erken doğum gibi riskler de artış göstermektedir. 

Gebelikte kan vermeye bağlı sorunlar nelerdir?
Bir anne adayı, hamile olmasına rağmen kan vermeye karar verirse, ortaya çıkabilecek potansiyel risklerin başında, demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi gelmektedir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, anne adayı ve karnındaki bebek için ciddi problemleri de beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, neredeyse her iki anneden biri, gebelik döneminde demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Gebelikte kansızlık; anne adayının dokularına yeterli miktarda oksijen ve besin gitmemesi ve bunun da bebekte yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi olmamasına neden olabileceğinden, gebelikte kan verme bu riski daha da arttırmaktadır. Bununla birlikte, gebelikte demir eksikliğine bağlı kansızlık ile ilişkilendirilen potansiyel risklerden diğerleri; bebeğin düşük bir doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesi ve erken doğum riskidir. 

Gebe kadınlara kan verilir mi?
Uzmanların, gebelikte kan verilmemesi gerektiği konusunda hem fikir olduğunu yukarıda belirttik. Peki, gebe bir kadına kan vermek uygun kabul edilir mi? Doğrusunu söylemek gerekirse, çok önemli bir durum söz konusu olmadığı sürece, hamile bir kadının bir başkasından kan alması da uygun değildir. Ancak, istisnai durumlarda kan transferine ihtiyaç duyulabilir ve böyle durumlarda, anne adayına kan verilmesi gerekebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlarda doğum sırasında da kan verilmesi gerekebilir. Bu durum, özellikle kansızlık sorunu ya da kanama riski daha yüksek olan kadınlar için geçerlidir. 

Gebe olduğunu öğrenmeden önce kan vermenin riski var mıdır?
Kan bağışı yapmaya karar verdiniz ama bir süre sonra, o dönem aslında gebe olduğunuzu öğrendiniz. Peki, bunun sizin ya da bebeğiniz için bir riski var mıdır? Gebeliğin çok ilerlemediği durumlarda, kan vermek büyük bir soruna neden olmayabilir, ancak hamileliğinin 15. haftasını geçen kadınların, konuyla ilgili olarak doktoruna mutlaka bilgi vermesi ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog