İYİ HİSSET - SAĞLIK

Doğumdan sonraki ilk 10 gün rehberi

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonraki ilk günlerde, hayatınızda pek çok değişiklik olacak. Her şeyden önce, hem fiziksel hem de duygusal değişimleriniz olacak. Prof. Dr. Bülent Tıraş anneliğe artık gerçek anlamda başladığınız bu dönem hakkında rehber bir yazı hazırladı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
21.09.2019
Doğumdan sonraki ilk 10 gün rehberi

Doğumdan sonraki 7-10 gün boyunca, vajinal kanama ile karşılaşabilirsiniz. Bu kan, parlak kırmızı renkte ve pıhtılaşmış bir formda olabilir. Bu kanı, 4-6 hafta boyunca ara ara görmeye devam edebilirsiniz. Rengi giderek açık kırmızımsı kahve ya da pembe renkte olur. Bazı kadınlarda, doğumdan sonraki günlerde ağrı görülebilir. Doğum sonrası ağrıları; doğum sancısı ya da hafif-orta şiddetli regl ağrıları gibi hissedilebilir. Bu ağrılar, sonraki gebeliklerde daha yaygındır. Doğumdan sonraki günlerde, sizi başka nelerin beklediğini merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz… 

Hastaneden eve dönüş
Hastaneden çıkıp eve döndüğünüzde, ilk birkaç gün boyunca size destek olması için yanınızda birileri olmalı. Bu, özellikle aşağıdaki durumlar için geçerli: 
•    Sezaryen ya da problemli bir doğum, 
•    Evde başka çocukların da olması, 
•    Özel ihtiyaçları olan bir bebek olması, 
•    Eşinizin desteğinin sınırlı olması. 

Doğumdan sonraki duygusal değişimler
Doğumdan sonraki ilk günlerde, kendinizi bir an gülüp, bir sonraki an stresli ve üzgün hissederken bulabilirsiniz ve bu oldukça normal bir durumdur. Annelerin büyük bir bölümü, doğumdan sonraki ilk günlerde ağrılar hissedebilir, daha sinirli ya da duygusal açıdan daha hassas olabilirler. Bu duygusal değişimler de oldukça normaldir. Ne de olsa, fiziksel ve duygusal açıdan zor bir zamandasınız. Doğumdan sonra, iki hafta geçmesine rağmen halen iyi hissetmiyorsanız, bir uzmandan yardım istemelisiniz. 

Doğumdan sonra yapılacak testler
Doğumdan sonra, bebeğinizin gelişimi ve olası anormalliklerin tespit ve takip edilebilmesi için, gerekli sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Doğumdan sonraki ilk kontrol, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra 5 dakika içinde yapılacaktır. Bu test sırasında; bebeğin cilt rengi, kalp atışları, refleks cevabı ve nefesi kontrol edilir. Bu kontroller, doğum sonrası ilk anların önemli bir adımıdır.  
Doğumdan sonraki ilk 72 saat içinde, bir fiziki muayene de yapılır. Bu muayene sırasında; katarakt gibi göz anormallikleri, doğuştan kalp hastalığı olup olmadığı, kalça çıkıklığı gibi problemler, erkek çocuklarda testislerle ilgili problemler kontrol edilmektedir. Doğumdan sonra gerçekleştirilen testlerden biri de işitme testidir. Eğitimli işitme uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu test, birkaç dakika sürmektedir ve sonuçlar, genellikle hemen alınmaktadır.

Emzirme dönemi başlıyor
Bebeğinizi kucağınıza aldığınıza göre, artık onu beslemeye de başlayabilirsiniz. Doğumdan sonraki bir saat içinde bebeğinizi emzireceksiniz. Başlarda, onu besleyebilmek için yüksek kaliteli kolostrum üreteceksiniz. 3-5. günlerde ise anne sütü üretmeye başlarsınız. Yeni doğan bebeklerin, gün içerisinde toplamda 8-12 kez emzirilmeleri gerekir. Bu, yeni doğan bebekler için normal bir durumdur. Bebeğiniz, ne zaman ve ne kadar beslenmek isterse emzirmeye devam etmelisiniz. Bu süreçte, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri aldığından ve sütünüzün yeterli olduğundan emin olmanız da önemlidir. 

Doğum sonrası ilk banyo
Bebeğinizin cildindeki iyi bakterilerin varlığını koruması ve cildin sağlıklı kalmasını sağlamak için, doğumdan sonraki ilk birkaç gün banyo yaptırmamanız önemlidir. Yeni doğan bebekler, her gün banyoya ihtiyaç duymazlar. 
Aslında, pek çok bebek, doğumdan sonraki ilk günlerde banyo yaptırılırsa, kızarıklık ya da ciltte kuruluk gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bebeklerin, doğumdan sonraki süreçte, yalnızca haftada 1-2 kez yıkanması yeterli olacaktır. Birkaç ay geçtikten sonra, günlük banyolara başlayabilirsiniz. Ancak, banyodan sonra nemlendirici kullanmayı unutmayın. 

Bebek bezi değişimi
Yeni doğan bebekler, doğumdan sonraki ilk günlerde günde birkaç kez kaka yaparlar ve her üç saatte bir uyanırlar. Altlarındaki ıslaklık, çoğu bebeği rahatsız etmez. Bu nedenle, her seferinde ağlama krizleri ya da rahatsızlık belirtileri olmayacaktır. Yine de, bebeğinizin bezini düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. 

Bebeğinizle geçireceğiniz ilk birkaç gün; hem siz hem de eşiniz için çok duygusal bir süreçtir. Bu süreçte yeni ebeveynlerin öğrenecek ve yapacak çok şeyi vardır. Herkesin ve her deneyimin farklı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, kendinize biraz sakin ve sabırlı olmayı öğretin ve pek çok şeyi, bebeğinizle birlikte öğreneceğinizi unutmayın...
 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog