İYİ HİSSET - SAĞLIK

Corona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en temel gündem maddelerinden biri Corona Virüs. Sokakta, evde, çocukların oyunlarında, sosyal medyada, yöneldiğimiz her yerde karşımıza çıkıyor. Çocuklarla bu süreç hakkında iletişim kurarken özen göstermekte fayda olduğunu düşündüğüm birkaç noktayı sizlerle paylaşmak isterim.

profil
İrem Polat
12.03.2020
Corona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı?

Yetişkinler olarak öncelikle bizlerin sağduyulu olması, öz düzenlememizi sağlamamız mühim. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım etmemiz pek mümkün değil. Oturmakta, derin bir nefes almakta, ayağımızın altındaki sağlam zemini fark etmekte ve beden duyumsamalarımıza odaklanmakta fayda var.


Kaynağı belirsiz haberlere itibar etmemekte fayda var. Önce yetişkinler olarak kendimize steril bir alan yaratmalıyız. Bilgi kirliliği endişeden başka hiçbir şeyi getirmiyor.


Gelişmeleri çocuktan gizlemeye, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaya gerek yok. Lakin çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel döneme uygun bir açıklama yapmak çok önemli. “Virüsler gözle göremediğimiz çok minik, mikrop gibi şeylerdir. Bu ara dünyamızda yayılan bir virüs var. Bilim adamları bu virüsü tanımak ve önlemler almak için çalışmalar yapıyor” gibi. Çocuğunuzun sorduğu her soruya, sorduğu kadar, dürüst ve net yanıtlar vermenizi öneririm. 


Şimdi güvende olduğumuzu belirtmek, virüse karşı alınan önlemlere değinmek çocukların güvende ve dayanıklı hissetmesine olanak sağlar. Çocuğunuza virüsün yayılmasını engellemek için neler yapabileceğini öğretebilirsiniz. Ellerini düzenli yıkamak, elini yüzüne götürmemek, düzenli beslenmek, uyumak, kalabalık ortamlarda bir süre bulunmamak, hapşırınca ağzını kapatmak, maske takmak gibi…


Bu dönemde çocuklar okulların akıbetiyle ilgili sorular sorabilirler. Haberleri takip ettiğinizi, okulların kapanma durumu olursa kendisini muhakkak bilgilendireceğinizi paylaşabilirsiniz. 


Rutinlere sadık kalmak özellikle böyle dönemlerde çok önemli. Öngörmesi güç bir yaşamın içinde öngörebileceği dinamiklerin olması çocuğa emniyet duygusunu hissettirir.


Yaşı uygun olan ve konuyu çok merak eden çocuklar için virüsün ne olduğunu anlatan kitaplar ve videolardan destek alabilirsiniz.


Çocukları dehşet verici haberlerden ve sohbetlerden uzakta tutmak bilgi kirliliğini önlemek ve çocukların ajite olmasını önlemek için önemlidir.


Çocuğunuzla duyguları hakkında sohbet edebilirsiniz. Bu sürecin onu nasıl hissettirdiği, ona ne düşündürdüğü, bunu bedeninde nerede ve nasıl duyumsadığını konuşmak regülasyon için önemli fırsatlardır.


Çocuğunuza bu dönemde ihtiyaç duyduğu kaynak ne ise (cesaret, dayanıklılık, rahatlama gibi) daha önce sahip olduğu anları anımsatabilirsiniz.


Çocuklar yaşamda ne varsa bunu oyunlarına yansıtırlar. Onları etkileyen bir durum olduğunda bunu söylemlerinden, tekrar eden oyunlarından takip edebilirsiniz. Çocuklar sözcüklerden ziyade metaforlar üzerinden iletişim kurarlar. Bol oyun ve bol dokunma şifanın asıl kaynağıdır.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog