İYİ HİSSET - BESLENME Metabolizmayı hızlandıran beslenme önerileri Metabolizmanızı hızlandırmak mümkün mü? Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit'in önerileri ve lezzetli tarifleri yazımızda...
profil
Berrin Yiğit
24.05.2019
Metabolizmayı hızlandıran beslenme önerileri

İyi beslenmek ve egzersiz alışkanlığı edinmek sağlığımız için yapacağımız en doğru yatırımdır. Yeterli ve dengeli beslenerek hem sağlıklı yaşamı sıkıcı diyet listeleri ile eziyet çekmek olarak görmezsiniz hem de metabolizmanızı yanlış listelerle yormazsınız. O halde kendini daha formda, mutlu, enerjik, dingin, özetle daha iyi hissetmek ve metabolizmanızı canlandırmak için tüyolarımı dikkatle uygulayın. İşte adım adım yapmanız gerekenler:

  •  Güne 1 bardak ılık suya 1 bardak limon dilimli ve taze nane yaprakları eklediğiniz sabah kürü ile başlayın. 10-15 dakika kadar sonra esneme hareketleriyle kaslarınızı ısıtıp büyük 1 bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı öğütülmüş organik keten tohumu ekleyip için.
  • Güne zinde ve enerjik başlamayı renk şöleninden oluşan sabah kahvaltım “Günaydın Salatası” na borçluyum. Bu rengarenk tabak oldukça yeterli ve dengeli ayrıca gözünüzü de doyuracak. Tarifini sizler için yazının devamına ekliyorum.
  • Günlük 2 litre suyunuza ilaveten 2-3 kupa bitki çayı tüketin. Sabah saatlerinde metabolizmayı hızlandıran ve canlandıran yeşil çay, beyaz çay, mate çayı, rooibos gibi çayları tercih edin. Bağırsak sağlığınız ve düzeniniz için rezene, kişniş, kimyon, lavantayı; sindirim sistemi, hazımsızlık ve uyku için akşam saatlerinde yasemin, nane, melisa, papatya gibi çayları tercih edin. Sizin için yazımın devamında paylaştığım çay tarifim ile de metabolizmanızı hızlandırabilir, fark yaratabilirsiniz.
  • Yemeklerden yaklaşık yarım saat önce 1-2 bardak su içenlerin metabolizmasının %33-40 daha hızlı çalıştığını biliyor muydunuz? Günlük 2 litre kadar suyunuzu içerken bu da aklınızda olsun...
  • İkindi ara öğününü atlamayın. İkindi, ana öğünler kadar kıymetlidir. 
  • Et ürünleri sebzelerin garnitürü olsun. Tabağınızda daha çok sebzeye yer verin.
  • Baharatlar, yemeklere lezzet ve sağlık katar. Metabolizmanızı ateşlemek için yemeklerinizi mutlaka baharatlar ile süsleyin. Birçok çalışmada elde edilen veriler kimyon, tarçın, zerdeçal, pul biber, sumak gibi baharatların bazal metabolik hızı arttırabileceğini ve kilo vermede destekleyici olabileceğini ve hatta ölüm risklerini bile azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 
  • Yemek masanızı elma sirkesi, balzamik sirke ve doğal nar ekşisi ile lezzetlendirmeyi unutmayın.
  • Tarladan, çatala gelene kadar besinlerin maruz kaldığı işlem sayısı arttıkça doğallıktan uzaklaşacaktır. Besinleri az işlenmiş hatta çiğ halleriyle tüketmeye gayret edin.
  • ‘Ölümsüz gıdalar’dan uzak durun. Gıda üreticileri ürünlerini ölümsüzleştirmeye yani son tüketim tarihini uzatmaya çalıştıkça, ürünler sağlığımız için daha tehlikeli olmaya başlıyor. Hızlı çalışan bir metabolizma için, mutlaka gardınızı alın.
  • Sporun metabolizmanızı ateşleyen en önemli etkenlerden olduğunu unutmayın. American College of Sports Medicine, kilo kaybı için tempolu yürüme gibi orta yoğunluklu aerobik aktiviteleri 150-250 dakika (30-50 dakika, haftada 5 gün); güçlü aerobik aktiviteleri ise haftada en az 75 dk önermektedir.
  • Annals of Internal Medicine, günde 6 saatten az uyumanın metabolizma hızını yarı yarıya azalttığını rapor etmiştir. 

 

GÜN BOYU İÇMENİZ GEREKEN SU TARİFİ

  • Her gün 2 litre su
  • İçine 5 dal taze maydanoz, 5 dal taze nane, 1 dilim limon, zencefil, ananas dilimleri ile 1 saat bekletin ve gün boyunca için.

 

METABOLİZMA HIZ ÇAYI

  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 
  • 1 tatlı kaşığı mate, 
  • 15 kiraz sapı,
  • 5 adet karanfil, 
  • 1 tatlı kaşığı funda yaprağı,
  • 1 çubuk tarçın, 
  • 1 yemek kaşığı elma kurusu

Tüm malzemeler 1 litre sıcak suda 5 dakika demlenir, süzülüp içilir.

 

GÜN’AYDIRAN ENERJİ SALATASI

  • İnce kıyım istediğiniz kadar kırmızı dolmalık biber, maydanoz, dereotu, nane 
  • 1 dilim ananas veya 5 adet çilek
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 5 yarım ceviz içi
  • 1 çay kaşığı çörekotu

 

Sos olarak;

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı doğal nar ekşisi

-    Zeytinyağı ve nar ekşisini iyice çırpın ve salatayı bu sos ile harmanlayın. 
-    Üzerine de sırasıyla diğer malzemeleri de ekleyin. 
Afiyet olsun!

Önceki ve Sonraki
Haberler