İYİ HİSSET - BESLENME

Gelin diyetinin püf noktaları

Düğün günü yaklaşırken ışıl ışıl bir cilt ve fit bir beden için neler yapılabilir? Diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit 'gelin diyeti'nin püf noktalarını paylaştı...

profil
Berrin Yiğit
1.08.2019
Gelin diyetinin püf noktaları
  • Özellikle düğüne bir hafta kala cildinizin ışıltısını maksimuma çıkarmak, sivilce veya istenmeyen lekelenmeleri önlemek için paketli ürünleri, sigara ve alkolü mümkün olduğunca sıfırlamakta fayda var.
  • Mutlaka güne sabah kürü ile başlayın. Ilık bir bardak suya limon dilimi, 1/2 parmak taze zencefil, taze nane yaprakları, 1 çay kaşığı bal ekleyin ve uyanır uyanmaz bu suyu için. 
  • Her sabah kahvaltınıza eşlik eden salatanıza veya söğüşünüze 1 tatlı kaşığı çörekotu yağı ekleyin. Dereotu, nane, maydanoz ile hazırlanmış salatalar hem tokluk kazandırır hem de ödem attırır. 
  • Günde ortalama 2 litre suya ilave 2-3 kupa bitki çayı için. Sabah saatlerinde metabolizmayı hızlandıran ve canlandıran yeşil, beyaz, mate, rooibos gibi çayları tercih edin. Bağırsak sağlığınız ve düzeniniz için rezene, kişniş, kimyon, lavantayı; sindirim sistemi, hazımsızlık ve uyku için akşam saatlerinde yasemin, nane, melisa, papatya gibi çayları tercih edin.
  • Hayvansal ürünlerden sadece balık tüketimine özen göstermek cildiniz ve detoksunuz için oldukça faydalı olacaktır.
  • Özellikle E vitamini olan cevizi suda bekletip tüketmek, salatalarınıza avokado eklemek oldukça faydalı olacaktır.
  • Kahvaltıda ekmeksiz günaydın salatamı tüketin. Hem ödem atmanıza yardımcı olur hem de tokluk sürenizi artırır. Tarifini  daha önce paylaştım.
  • Ara öğünler arındırıcı sistemlerin yükünü hafifletir, detoks planının vazgeçilmezidir. Az yağlı kefir, bir avuç kuruyemiş veya latte gibi küçük ara öğünler ile ikindiyi pas geçmeyin.
  • Evlendiğiniz mevsime özel yaz aylarında semizotu, kabak; kış aylarında lahana ve pırasa mutlaka 1-2 hafta boyunca sıklıkla beslenmemizde yer almalıdır.
  • Ana öğünlerinizden birinde salata veya buharda pişmiş sebzeler veya sebze çorbaları tercih edin. 
  • Yemeklerinizi 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirin. Haşlanmış sebze veya salatalarınıza ise keten tohumu yağı, avokado yağı gibi farklı lezzetleri denemek önemli bir fark yaratır.
  • Baharatlara ağırlık verin. Yemeklere, salata ve yoğurtlara; fesleğen, sarımsak, kişniş, kimyon, zerdeçal, dereotu, rezene, çemen, sarımsak, zencefil, nane ve filizler doğru seçimlerdir. Bitki çaylarında ise çubuk tarçın, karanfil, top karabiber, kakule, kök veya taze zencefil kullanın.
  • Probiyotikler bağırsak florasının koruyuculuğunu artırarak kabızlık sorununu önler. Bu ayrıca sağlıklı ciltler için de vazgeçilmezdir. Mutlaka kefir, ev yapımı yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin. Hatta fazla stres yapıyorsanız destek kuvvet olarak probiyotik takviye alabilirsiniz.
  • Mutlaka dolaşımı hızlandıracak, metabolizmayı aktive edecek fiziksel aktivite ile cildi ve bedeni temizleyecek terlemeyi artıran sauna, masaj gibi uygulamaları da unutmamalısınız.
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog