İYİ HİSSET - BESLENME

En sık yapılan 7 diyet hatası

Kilo vermek istiyoruz, her yolu deniyoruz fakat başaramıyoruz… Belki de gittiğimiz yol yanlış. Bazen kendimizi çok aç bırakarak zayıflayabileceğimizi zannediyoruz, ancak metabolizmamızı bozuyoruz aslında. Diyetin sonunu kilo alarak bile sonlandırabiliyoruz. Kilo vermeye çalışırken yaptığımız hataları bilirsek, hem daha sağlıklı hem de keyifli kilomuzu verebiliriz. Diyetisyen Berrin Yiğit en çok yapılan 7 diyet hatasını anlattı.

profil
Berrin Yiğit
5.12.2019
En sık yapılan 7 diyet hatası

Yaptığı diyete sadece tartıda gördüğü sonuç odaklı bakan kişilerin, deneyimler ve çalışmalar ışığında bir sonuç alamadıkları ve başarısız oldukları gözlemleniyor. Tartıyı etkileyen çevresel ve kişisel pek çok faktör olabilir ve günü gününe uymaz. Bu yüzden günlük değil, haftalık bir ortalama ile ilerlemek psikolojinize daha iyi gelecektir. Haftada 1 aynı saatte ve benzer kıyafetlerle tartılmak diyet sürecinde yeterlidir. 


Vücudu aç bırakarak, metabolizmayı kıtlık moduna sokarak kilo veremezsiniz. Herkesin yaşına, fiziksel aktivitesine göre ihtiyaçları ve alması gereken besin değerleri farklıdır. Yeterli ve dengeli olan diyetler yağ kaybına ve kalıcı kilo kaybına yardımcıdır. 800 kalorinin altına inen, sıvı ağırlıklı ya da tek tip diyetlerden uzak durup, size özel listelerle aç kalmadan zayıflamak ana ilkeniz olsun.


Az yağlı ve light gıdaların, normal ürünlerle aralarında %25 fark vardır. Dolayısıyla light yiyorum diye daha çok yeme gibi bir yanlışa düşmeyin. Evinizde hangi gıda tüketiliyorsa ideal olan onu daha az ve kontrollü ölçüde tüketerek, sürdürebilir olarak kilo vermektir. Diyabet, alerji ya da laktoz intoleransı gibi özel durumlarınız varsa gıda teknolojisinin sunduğu bu gıdaları kullanmak avantaj getirir. Ancak paket etiketi okumadan üzerinde light yazan ürünlerle, pembe kutulu diyetler yapmayalım.


Kalori aldığımız zaman onu eritecek sihirli bir formül yoktur. Örneğin günlerde kadınların hamur işi yedikten sonra üstüne içtikleri form çay sadece bağırsaklarını hareketlendirir. Bunun kilo kaybı üzerine aslında hiçbir etkisi yoktur.


Hayat hızlandı ve hepimiz günleri çok daha yoğun yaşıyoruz. Dolayısıyla 6 öğün yemek yemeğe ne vaktimiz var ne de ihtiyacımız. Ancak ara öğünsüz 8-10 saati bulan açlıklar da metabolizma üzerinde ciddi problem yaratabilir ve sağlıksızdır. İdeal olan kahvaltı, öğle, ikindi ve akşam şeklinde gününüzü kendinize uygun saatlere göre planlamaktır. Lütfen ihtiyacınız dışında ara öğünler yapmayın ancak uzun sürede kendinizi aç bırakmayın.


Kilo vermek ve sağlığımıza geri kavuşmak motive edici olsa da, kısa vadede gerçekleşmesini beklememek gerek. Gerçekçi olmayan kilo kaybı  hayal kırıklığına ve tamamen pes etmeye yol açar. Bu bir süreçtir ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmadığı taktirde tüm kiloların geri geleceğini unutmamak gerekir. Kendinize zaman tanıyarak ve 6 ayda kilonuzun %10’unu vermeyi hedefleyerek yavaş yavaş ancak sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.


Son zamanlarda hepimiz ekmekten korkar olduk. Ekşi mayalı, tam buğday, siyez, karabuğday gibi sağlıklı buğdaylardan elde edilen ekmeklerden günde 2-3 porsiyon tüketmek zarar değil, fayda sağlar. Muadil olarak gösterilen ve sınırsız önerilen ceviz, zeytin, fındık, badem farklı bir besin grubudur, yüksek kalorilidir ve fazla tüketilmesiyle kilo yapacağı şüphesizdir. Bu yüzden ceviz bir avucu geçmeden, ara öğün veya kahvaltıda tüketilebilir ama ekmek tüketimini de kesinlikle yasak gibi düşünmemek gerekir.Son zamanlarda hepimiz ekmekten korkar olduk. Ekşi mayalı, tam buğday, siyez, karabuğday gibi sağlıklı buğdaylardan elde edilen ekmeklerden günde 2-3 porsiyon tüketmek zarar değil, fayda sağlar. Muadil olarak gösterilen ve sınırsız önerilen ceviz, zeytin, fındık, badem farklı bir besin grubudur, yüksek kalorilidir ve fazla tüketilmesiyle kilo yapacağı şüphesizdir. Bu yüzden ceviz bir avucu geçmeden, ara öğün veya kahvaltıda tüketilebilir ama ekmek tüketimini de kesinlikle yasak gibi düşünmemek gerekir.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog