İYİ HİSSET - SAĞLIK

Telsiz ortodonti tedavisi nasıl olur?

Diş teli ile çirkin görünürüm endişesiyle ortodontik tedaviden kaçınanlar için yeni bir alternatif: Telsiz Ortodonti tedavisi ‘Invisalign’ hakkında bilmeniz gerekenleri Diş Hekimi Kerem Adalet , DentGroup Ortodonti Uzmanı Cihan Çapan’a sordu.

profil
BT Ekip
22.03.2017
Telsiz ortodonti tedavisi nasıl olur?

Günümüzün 30-40’lı yaşlarındaki kadın ve erkekler, çocukluklarında dişlerinde telle dolaşmak istemedikleri için, ortodontik tedavilerini yarıda bırakmış olmaktan  pişmanlık duyabiliyorlar. Oysa artık telsiz ortodonti tedavisi mümkün.

DentGroup Ortodonti Uzmanı Doktor Cihan Çapan bugün teknolojinin nimetlerinden diş tedavilerinde de sıkça faydalanıldığını anlatıyor. Örneğin 3 boyutlu yazıcılar sayesinde Invisalign tedavisi, olarak adlandırılan görünen herhangi bir diş teli kullanılmadan ortodontik tedavi yapılabiliyor. Böylece büyük küçük her yaştan insanın diş yapısı müsaitse “kötü görünür müyüm?” kaygısı olmadan dişleri inci gibi diziliyor. 11 yaş üzerindeki çocuklara uygulanan tedaviye ise Invisalign Teen tedavisi deniyor.

Doktor Cihan Çapan Invisalign tedavisini şöyle anlatıyor: “Invisalign plakları dişlerin etrafını tamamen saran, şeffaf termoplastik bir maddeden üretiliyor.  Bu yüzden çok rahat kullanılıyor ve ortodontik tedavi görüldüğünü kimse anlamıyor.”

Günümüzün genç anne ve babalarının çoğunluğu, çocukluk veya lise yıllarında ortodontik tedavi görmüş bir nesildendir. Bu yüzden, bu dönemde onların çocuklarının ortodontik tedavi görme oranı daha da artıyor. Yeni nesil anne ve babaların diş telleri ile ilgili daha önce yaşadıkları tecrübeden dolayı ortodontik tedavinin nasıl olacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği, tedavi sürecinde çocuklarının neler yaşayacağı hakkında fikirleri bulunuyor. Hatta çocukken tedavilerini yarım bırakanlar, bugün pişmanlık duyuyorlar. O yıllarda ortodontik tedaviyi yarıda bırakmalarının en büyük nedeni ise, okul dönemi boyunca dişlerinin üzerinde telle dolaşmaktan çekinmeleri ve bu durumdan rahatsız olmalarıydı. Bu yüzden de, genç anne babalar, ortodontik tedavi için, orta öğretim çağındaki ve daha büyük çocuklarını DentGroup ve daha küçük yaştakileri de DentGroup Kids kliniklerimize getirdiklerinde bize, “Tellerin yerine başka bir şey geliştirilmedi mi?” sorusunu yöneltirler. Çocukların sıkıntısı ise, ortodontik tedavi süresince, mezuniyet baloları ve resim çektirirken, dişlerinin nasıl görüneceği ve bunun genel görüntülerine nasıl yansıyacağı endişesidir.

Ortodonti plakları kullanımı rahat mı?

Bu plaklar herhangi bir ağrıya da neden olmuyor.   Yemek yerken bu plakları çıkartabiliyor ve hiçbir kısıtlama olmadan istediğiniz yiyecekleri mutluluk içinde tüketebiliyorsunuz. Oysa klasik diş teli tedavisinde, özellikle erik ve patlamış mısır sevenler bu zevkten tedavi boyunca mahrum kalabiliyor.

Invisalign tedavisinde, plaklar takıp çıkartılabilir olduğu için, ağız hijyeni çok daha rahat ve kolay sağlanabiliyor. Dişlerinin üstünde diş telleri gibi girinti çıkıntı olmayacağı için de, yiyecek artıklarının birikimi fazlalaşmıyor. Invisalign tedavinin normal diş tellerine göre şu dört büyük avantajı bulunuyor:

1) Gözle fark edilmemesi

2) Rahat kullanım

3)Kolay temizlik

4)Dilediğini yiyebilme özgürlüğü

Doktor Cihan Çapan Invisalign tedavisi boyunca, dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu belirtiyor: “Bütün ortodontik tedavilerde mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar, elbette bulunuyor. Dişler kuvvet uygulama prensibi ile hareket eder ve istenilen konuma getirilir. Bu kuvvet kesik kesik değil devamlı olmalıdır. Bu yüzden Invisalign plaklarının, günde ortalama 20-22 saat takılması gerekiyor. Başka bir deyişle, Invisalign plakları,  sadece yemek yerken ve dişlerimizi fırçalarken çıkartılıyor.

Orta yumuşaklıkta olduğu için ve dişleri çok güzel sardığından, çocuklar invisaling plakları ile  rahatlıkla sportif aktivitelerini gerçekleştirebiliyor. Yüzme, tenis, basketbol, futbol gibi tüm sporları yaparken, invisalign plaklarınının çıkartılmaları gerekmiyor.

Peki herkes telsiz ortodonti tedavisi görebilir mi?

Invisalign tedavisi hem çocuk hem de erişkinlere uygulanabiliyor. Ancak bu tedavi için, çocukların 11-12 yaşından büyük olmak gerekiyor. Yani tüm süt dişlerinin düşmüş, daimi dişlerin ağıza yerleşmiş olması şartı aranıyor. Eğer aşırı çapraşıklık varsa ve diş çekimi yapılacaksa invisalign tedavisinin tercih edilmemesi daha doğru oluyor. Bu yüzden, çocuğun veya bir yetişkinin invisalign tedavisi için uygun olup olmadığını anlamanın en iyi ve en doğru yolu, bir ortodonti uzmanına muayene olmaktan geçiyor.

Nasıl hazırlanıyor?

Invisalign plakları tamamen “kişiye özel” hazırlanıyor. Tedaviye başlamak için hastanın sadece alt ve üst çenelerin ölçüsünü almamız yeterli oluyor. Ancak ölçü aşamasından önce ağızdaki tüm çürüklerin tedavisinin bitmiş olması gerekiyor. Alınan ölçüler, biz ortodonti uzmanları tarafından, ABD’deki Align Teknoloji’ye gönderiliyor. Align laboratuvarlarında ölçüler 3 boyutlu olarak taranıyor ve online sistem üzerinden bize ulaştırılıyor. Ortodonti uzmanınız  online sistem üzerinden çocuğunuzun tedavi planlamasını ve dişlerin hareket etme senkronizasyonları gibi tüm işlemleri bilgisayar yardımı ile gerçekleştiriyor. Dişlerinizin tedavinin başından sonuna kadar yapacağı hareketlerin bir simülasyonu ortaya çıkıyor ve artık bu aşamadan sonra plakların üretimine geçiliyor. Plaklar diş hekimine ulaştıktan sonra artık invisalign tedavisine başlanabiliyor.

Tedavi boyunca, hastanın 1 aylık periyodlarla tedaviyi yürüten diş hekimine kontrollere gitmesi gerekiyor. Her ay,  hastaya 2’şer adet plak veriliyor ve tedavi boyunca  bu plakları 15 günde bir değiştirmek yeterli oluyor. Tedavisinin simülasyonunu yükleyerek, hasta tedavisinin gidişatını cep telefonundan izleyebiliyor.

Temizliği nasıl sağlanıyor?

Invisalign plaklarının bakımı da çok pratik olma özelliği taşıyor. Sıcak suyun altında kullanılmayan eski bir diş fırçası ve diş macunuyla, plaklar kolaylıkla temizlenebiliyor. Yemeklerden sonra plakları tekrar takmadan önce dişleri mutlaka fırçalamak gerekiyor.

İçeriğinde neler var?

Anne baba olarak, çocuklarınızın tedavisinde kullanılacak invisalign plaklarının ne içerdiğini mutlaka bilmek istersiniz. Invisalign plakları,  methyilene diphenyl diisocyanate ve 1,6 hexanedioldan oluşan poliuretandan üretiliyor. Bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan; bir çok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phtalates) maddelerini kesinlikle içermiyor. Bu yüzden Invisalign tedavisini, hem kendi yaşamınızın her döneminde (hamilelik, süt verme dahil), hem de çocuklarınıza güvenle yaptırabilirsiniz.

Son olarak Doktor Cihan Çapan ekliyor: “Ortodonti uzmanı diş hekimleri olarak, önümüzdeki yıllarda daha ağır vakaları da invisalign ile tedavi ediyor olacağız. Ama günümüzde Invisalign, geleneksel diş tellerini takmak istemeyenler için çok iyi bir alternatif oluşturuyor”

DENTGROUP

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog