İYİ HİSSET - SAĞLIK

Sperm testi hakkında her şey

Bebek sahibi olmakta zorlanan çiftler için sperm kalitesi göz önünde bulundurulmalı. Prof. Dr. Bülent Tıraş, erkek infertilitesi ve sperm testi hakkında merak edilenleri yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
27.11.2018
Sperm testi hakkında her şey

Erkek infertilitesi, tüm fertilite (kısırlık) sorunlarının yaklaşık yarısına katkıda bulunur. Bu nedenle, bir çift bebek sahibi olmakta zorlanıyorsa, erkek infertilitesine yönelik araştırmalar da yapılır. Bir erkek tamamen sağlıklı olabilir, ancak kalitesiz sperm üretebilir. Sperm testi tek başına yapılmaz; fiziksel muayene ve hormon değerlendirmesi ile birlikte yapılır.

Sperm testi, erkek infertilite tanısında kullanılan en önemli testtir. Bir sperm analizi, spermin kendisinin değerlendirilmesinden önce tüm numunenin hacmini, kıvamını ve görünümünü kontrol eder. Sperm sayısı (count), spermin yüzme hızı ve canlılığı (motilite), sperm boyutu ve şekli (morfoloji) ve sperm antikorlarının varlığı, fertilite üzerinde etkili olan faktörlerdir.

Sperm testinde ne kontrol edilir?

Sperm testinde, semen örneği şu şekilde değerlendirilir:

  • Hacim (üretilen sperm miktarı)
  • Viskozite (akışkanlık kıvamı)
  • pH
  • Sayım (sperm sayısı)
  • Motilite (spermin hareket hızı ve oranı)
  • Morfoloji (sperm büyüklüğü ve şekli)
  • Sperm antikorları (antikorların varlığı spermin yüzebilme yeteneğini azaltabilir)

Anormallikler bulunursa, herhangi bir problemin türünü, derecesini ve devamlılığını anlamak için testin tekrarlanması gerekebilir. Semen analizi (sperm analizi) sonucu, üretilmekte olan numuneden önce yaşamınızda neler olduğuna bağlı olarak değişebilir. Hastalık, stres, ateş ya da yorucu egzersiz, semen analizi sonucunu etkileyebilir. 

Test sonuçları

Erkek doğurganlığı için birincil test bir sperm analizidir. Bir semen analizinizin yorumlanması için, aşağıdaki kılavuz gereklidir. Değerlendirme, her zaman doğurganlık geçmişiniz dikkate alınarak yapılmalıdır.

  • Semen hacmi: Bunun için belirlenen “normal aralık” geniştir, sonuç 1.5 ml'den fazla ise normal kabul edilir. Tüm örneğin toplanıp toplanmadığını bilmeniz önemlidir, çünkü sonuçları önemli ölçüde etkileyebilir.
  • Konsantrasyon: Ml başına 15 milyondan fazla sperm olmalıdır. Semen analizleri önemli ölçüde değişebilir ve tamamen normal bir semen profiline sahip birçok erkek nadiren düşük sperm sayıma sahip olacaktır.
  • Motilite: Motilite için normal sonuç aralığı % 40 ve üzeridir. İdeal olarak, örnek, laboratuvarda toplanmalıdır. Çünkü numune, laboratuvara ulaşmadan önce soğuk veya sıcak hale gelebilir. Bu durum söz konusu değilse ve sonuçta motilite düşükse, tekrar bir örnek verilmesi istenebilir. Bu da mümkün değilse, numuneyi laboratuvara götürmenin en iyi yolunu belirlemek için laboratuvara başvurun.
  • Morfoloji: Morfoloji için normal sonuç aralığı % 4 ve üzeridir ve spermin şekli incelenir. Sonuç, spermin genetik olarak anormal olduğu anlamına gelmez, fakat spermin oositi (yumurtayı) dölleme yeteneği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Sonuçlar spermin şeklindeki anormalliğin derecesini yansıtan teratozoospermi indeksi (TZI) ile birlikte incelenmelidir.
  • Sperm antikorları: Anti-sperm antikorlarının varlığı değerlendirilir. Bazen bağışıklık sistemi sperme antikor üretebilir, bu da sperm motilitesini bozabilir. Diğer durumlarda, antikorların varlığı spermin yumurtaya yapışmasını ve dölleme işlemine başlamasını engelleyebilir.

 

 

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog