İYİ HİSSET - SAĞLIK

Sonbahar depresyonuyla baş etmenin 4 yolu

Sabahları uyanmakta zorlanıyor, karamsar düşüncelere kapılıp kayboluyor musunuz? Gün ışığının yokluğu kaçınılmaz olarak ruh sağlığımızı etkiler. Uzman Klinik Psikolog Ceren Başak Araz, bu mevsimde sıkça görülen sonbahar depresyonuyla baş etmenin yollarını yazdı.

profil
BT Ekip
24.11.2016
Sonbahar depresyonuyla baş etmenin 4 yolu

Yazın uzun ve aydınlık günlerinde yapılan keyifli aktivitelerin yerini güneş ışığını daha az görebildiğimiz, soğuk günlerin aldığı bu mevsimde yorgunluk, uyku hali, keyifsizlik kelimeleri birçok kişinin sohbetlerinde geçiyor.

Güneş ışığının varlığı ya da yokluğunun insanların ruh halini nasıl etkilediği araştırıldığında bunun hiç de azımsanmayacak bir etki olduğu ortaya çıkıyor. Gün ışığı gerek uyku ile ilişkili olan melatonin hormonunun salınımını düzenleyerek, gerekse beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin maddesinin salınımını artırıyor. Güneş enerjisinin azalmasıyla sonbahar aylarında insanların depresyona girme olasılığı diğer mevsimlere göre daha yüksek oluyor. 

Peki bunların etkisini en az seviyede yaşamak için neler yapabiliriz?

1.    Her işi başa çıkılabilir boyutta parçalara bölmeye çalışın. Örneğin bir odanın tamamını temizlemek çok büyük ve başlaması zor bir işken, dolaptaki kullanılmayan eşyaları temizlemek gibi işin daha ufak bir kısmı ile başlayabilirsiniz. O gün için planladığınız kadarını halletmeyi başarmanız başarma hissi ve tatmin olma duygusu getirecektir.

2.    Hareket edin. Biraz hareket ve egzersiz bedenimize dinçlik getirirken spor sırasında salgıladığımız bazı hormonlar daha enerjik hissedebilmemiz için imdada koşacaktır. Genellikle, yapmakta olduğumuz sporu en az 30 dakika devam ettirdikten sonra, endorfin hormonları salgılanır. Endorfin hem doğal bir ağrı kesicidir, hem de yatıştırıcı niteliği vardır. 

3.    Planladığınız aktivitelere bir arkadaşınızı ya da çevreden birini dâhil edin. Örneğin spora gitmek üzere karar verdiğimiz bir gün kendimizi evde oturmaya kolayca ikna edebilecekken bir başkasına söz vermiş olmanın sorumluluğu bizi harekete geçmek için motive edebilir. Ayrıca sevdiklerimizle ve arkadaşlarımızla geçirdiğimiz vakitte alınan desteğin getireceği keyfi de yanında bonusu olacaktır.

4.    Bir uzmandan yardım alın. Eğer bahsedilen mevsimsel belirtilerin etkisi günlük yaşamınızı ciddi anlamda sekteye uğratıyorsa ve tüm çabalarınıza rağmen ruh halinizde bir değişim gözlemleyemiyorsanız bir uzmandan yardım almanız fayda olacaktır. Uzman bir psikologdan ya da psikiyatrdan bu konu ile ilgili yardım alabilirsiniz.

Atılan küçük adımlar yolunuzda ilerlemenize katkıda bulunan önemli motivasyon noktaları olacaktır. Kendinizi ufak da olsa ödüllendirebilecek aktiviteler yaptığınızda daha iyi hissetmeye başlayacak ve böylece daha çok enerjiye sahip olacaksınız. Bu da size istediğiniz şeyleri yapmak için daha fazla enerji ve motivasyon getirecektir. Böylece hareketsizlikle tetiklenen kötü ruh halinin üzerinize getireceği güçlükleri hareket ile kovuşturabilirsiniz.

Ve unutmayın doğanın döngüsünün bir parçası olan mevsim geçişlerinde bazı iniş çıkışlar yaşayabiliriz. Önemli olan kendimizi, bedenimizi ve duygularımızı dinleyerek bize en faydalı olabilecek destek şeklini belirleyebilmektir.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog