İYİ HİSSET - SAĞLIK

Kendine güvenen gülüşlerin sırrı

Bembeyaz ve sağlıklı dişlerle doyasıya gülümsemek herkesin hayalidir. Ancak kimi zaman dişlerimizde oluşan lekeler ve bozukluklar bu hayale gölge düşürür. Diş beyazlatma işlemine alternatif olarak gösterilen porselen diş laminaların ayrıntılarını DentGroup Estetik Diş Hekimi Kerem Adalet, buseterim.com.tr okuyucuları için yazdı.

profil
BT Ekip
1.12.2016
Kendine güvenen gülüşlerin sırrı

Porselen lamina diş nedir?

Lamina Latince yaprak demektir. Dişlerin kesilmeden sadece ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilerek yapılan ve sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana porselen diş laminalarının yapıştırılma işlemidir.

Porselen diş laminaları hangi durumlarda uygulanır?

-Beyazlatma işlemi ile sonuç alınamayan ileri derecede renkleşmiş dişlerde,
-Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
-Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
-Kırık veya minesi aşınmış dişlerin restorasyonunda,
-Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
-Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedaviye alternatif olarak) mükemmele yakın kozmetik bir alternatif olabilir.

Porselen lamina diş tedavisi kimlere uygulanır?

Hemen hemen herkese uygulanabilir.

Porselen diş laminalarının uygulanamayacağı durumlar nelerdir?

Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.

Porselen lamina diş tedavisi kaç seans sürer?

Eğer diş etlerinizde bir tedavi veya estetik açıdan bir müdahale gerekmiyor ise 0,3-0,7 mm’lik aşındırma işlemi ile istenilen görünüş s 2-3 seansta yani 1 hafta içinde sağlanır.

Bu estetik diş hekimliği uygulamasının tedavi aşamaları nelerdir?

İlk seansta dişleriniz aşındırılmadan ölçüsü alınır ve çıkan model üzerinde bir çalışma yapılır. Daha sonra dişler aşındırılır ve hassas bir ölçü materyali ile ölçü tekrarlanır. Bir sonraki randevuda ise laminalar dişlerinize uygulanır.

Porselen lamina dişler düşer mi?

Hayır. Günümüz yapıştırma teknolojilerinin yapışma değerleri çok yüksektir. Eğer hekim uygulamada teknik hassasiyete uygun hareket ederse laminalarınızı kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Porselen lamina dişlerin ömrü ne kadardır?

Laminalar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer yapıştırma sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Porselen lamina dişlerin avantajları nelerdir?

İşlem süresi kısadır, ortalama 7-10 gün sürer. Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler. Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan, kesilmesine gerek kalmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil gibi ) sahip olması sağlabilir. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme uygulanır. Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.

Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez. Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir. Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Porselen lamina dişlerin dezavantajları nelerdir?

Diğer restorasyonlara göre sağlık ve estetik açıdan üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha pahalı bir sistemdir.

Hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine yeterli teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin olması gerekir.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog