GÜZELLİK - SAÇ

Kepeklerle ilgili yanlış bildiğiniz 10 şey

Kepek küçük, büyük, kadın, erkek herkesin sık sık karşılaştığı bir saç problemidir. Pek çok insan, kepekle ilgili fazlasıyla yanlış bilgiler bildiği için bu durumu çözüme kavuşturmakta zorlanır. İşte yapılan yanlışlar...

profil
BT Ekip
9.08.2016
Kepeklerle ilgili yanlış bildiğiniz 10 şey

Yanlış 1: Kepek kuru kafa derisinden dolayı oluşur.

Doğrusu aslında bunun tam tersi. Kepek yağlı kafa derisine sahip insanlarda daha çok oluşur. Kafa derinizin üzerindeki hücreler sürekli yıkılır ve tekrar yenilenir. Eğer hücreler yıkılma oranına göre çok hızlı gelişiyorsa bu kepeklere yol açar. Ayrıca yağlı bir kafa derisi hücrelerin deri üzerinde büyümesine neden olur.

Yanlış 2: Kepek tedavi edilebilir.

Kepek aslında bakteri veya virüs türü bir sorun değildir ama mayamsı bir yapıya sahiptir. Kökünden bundan kurtulmak gibi bir çözümü yoktur ama çeşitli ürünlerle rahatlıkla kontrol altına alabilirsiniz.

Yanlış 3: Yağlı ürünler kullanmak kepeğe iyi gelir.

İnternette kepekle ilgili aramalar yapılınca genellikle karşımıza çıkan evde uygulayabileceğimiz tedavi yöntemlerinden biri de yağ içeren bir tedavi yöntemidir. Genellikle zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi ürünler kullanılması önerilir. Fakat kepek zaten yağlı bir florada daha yaygın görüldüğü için, bu tedavi yöntemleri sadece daha yağlı ve yapışkan kepekler ortaya çıkarır.

Yanlış 4: Şampuanlamadan önce kepekleri kazımalısınız.

Küçükken belki annelerimiz neyin doğru olduğunu bilmeden kafamızda kepek çıkınca banyoya girmeden önce saçımızdan kepekleri arındırmaya çalışıyordu. Fakat bu doğru bir yöntem değil. Sert ve doğru olmayan yöntemlerle kepeklerinizi çıkarmaya çalışmanız hem kafa derinizin acımasına hem de kanamasına yol açabilir. Bu durum iltihaplanma gibi pek çok daha ciddi soruna yol açabilir.

Yanlış 5: Kepekli bir saçınız varsa saçınızı daha az yıkamalısınız.

Aslında döküntüleri ve kepekleri temizlemek için neredeyse her gün banyoya girebilirsiniz. Ayrıca saçınıza temizleyici tonikler de kullanabilirsiniz. Kepek oranını azaltmak için kafa derisine uygun tonik ve kepekleri hedefleyen şampuan etkili olabilir.

Yanlış 6: Kafanıza peeling yapmanız gerekmez.

Aslında kafanıza düzenli bir şekilde peeling yapmanız, kafa derisi üzerindeki pul pul olmuş kepekleri cildinize zarar vermeden kaldırabilir ve hatta engelleyebilir. Ayrıca kafa derinizin nefes almasına da yardımcı olur. Ama evde kendiniz hazırladığınız peeling yöntemlerinden kaçının, çünkü bunlar aslında cildinizi rahatsız edebilir.

Yanlış 7: Saç şekillendirici ürünleri kepekleri daha kötü yapıyor.

Kepek oluşmasında genetikten strese hatta yeme alışkanlıklarınıza kadar pek çok etken rol alıyor. Ama saç şekillendirici ürünler bunlardan değil.

Yanlış 8: Kepeğin saç uzamasıyla hiçbir alakası yok.

Kepekli deri yapısı bazı insanlarda saç dökülmelerine yol açabilir. Eğer saç derinizin durumu iyi değilse, bu aynı şekilde saçlarınızın uzamasını da etkileyebilir. Kalın ve pulsu kepekler saç köklerinize yapışıp dökülmesine neden olabilir.

Yanlış 9: Kepek yazları daha da kötü olur.

Aslında kışın kafa derisi kepek oluşmasına daha eğilimli olur. Kışları insanlar kepek oluşturabilecek yemekleri yemeğe daha yatkın olur. Bu yemekler tam yağlı süt ürünleri, şekerli veya baharatlı ürünleri içerir. Ayrıca soğuk aylar stresin daha yüksek olduğu ve daha az sıklıkla şampuanlama yaptığımız aylardır. Bunlar kepeğin oluşumuna etken olabilir.

Yanlış 10: Bütün pul pul dökülen kafa derileri kepeğin habercisidir.

Kepeklenme saç problemlerinin ve pul pul kafa derisinin sadece bir sebebidir. Bunun dışında mantar, egzema gibi pek çok farklı problem de pul pul kafa derisine yol açabilir. Bunların arasındaki farkı anlamak için öncelikle derinizin durumunu iyice inceleyip doktorunuza başvurabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog