YAŞAM - EV

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Bazıları için yemek yapmak da en az yemek yemek kadar eğlenceli, sosyal ve zevkli bir gündelik faaliyettir. Ama bazılarımız için bu maalesef sıkıcı ve yapılması gereken bir görev... Peki yemek yapmayı nasıl keyifli hale getirebilirsiniz? Tabii ki mutfağınızdan başlayarak!

profil
BT Ekip
10.12.2017
Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Unutmayın, mutfağınızın dekoratif özellikleri yemek yaparken ne hissettiğinizi belirleyen ana unsurlardan biridir. Konforlu ve kullanım kolaylığına sahip olmayan bir mutfakta yapılan yemek, her şeyin kolayca halledildiği mutfaklara göre daha zor ve sıkıcıdır. Sıkışık alanlar hareket etmenizi zorlaştırır. İyi planlanmamış küçük mutfaklar, yemek yapmayı can sıkıcı bir göreve dönüştürür. Bu yüzden küçük de olsa mutfağınızı mutlaka kolay hareket edebileceğiniz ve fonksiyonel bir alana dönüştürmelisiniz. 

Uluslararası dekorasyon ve mimari sitesi homify.com.tr tarafından hazırlanmıştır.

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Mutfağınızın iyi planlanması demek yemek pişirirken ihtiyacınız olan her şeye kolaylıkla ulaşabilmeniz demek. Bunun için de hareket edeceğiniz alanı düzenledikten sonra yapmanız gereken şey pek tabii ki mutfak gereçlerini kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenlemek. En sık kullandığınız aletlerin elinizin altında ve kolayca ulaşılabilir olduğundan emin olun. Ayrıca unutmayın ki mutfakta yemek pişirirken kullanacağınız araç gereçler her zaman yemek yapma deneyiminizi kuvvetlendirir ve farklı tarifler denemenize yardımcı olur. 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Mutfak aletleri kadar önemli olan bir başka unsur ise tencere ve tava seçimleri.  Zor temizlenen, yıpranmış, zarar görmüş pişirme kaplarınızı yenileyin. Unutmayın, çok sayıda tava ve tencereye ihtiyacınız yok, ama iyi kalitede olanlara ihtiyacınız var.

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Çoğu insan yemek pişirmeye girişirken gündelik kıyafetler giydiği için bir de önlük giymeye ihtiyaç duymaz. Oysa önlük yalnızca üstünüzün kirlenmesini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda sizi havaya sokuyor. Profesyonel bir aşçı gibi hissedip lezzetlerinize odaklanmanıza yardımcı oluyor. Bunun için esprili, şık, renkli önlükler kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Yemek yaparken kendinize de küçük iyilikler yapın. Sevdiğiniz bir şeyler için, bir fincan kahve ya da yazın buz gibi bir limonata... Küçük tatlı kurabiyeler... 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Mutfağınız için bir radyo edinmek, ya da mutfak dolabınıza telefonunuza (ve dolayısıyla telefonunuzdan dinlediğiniz şarkılara) bağlanabilen kablosuz bir hoparlör yerleştirmek yemek pişirirken geçirdiğiniz zamanı çok daha keyifli hale getirecektir. Elbette müzikle pek arası olmayanlar için mutfakta küçük de olsa bir televizyon da işe yarayacaktır. Maksat soğan doğrarken ya da çorbayı karıştırırken sıkılmamak. 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Yenilik her zaman gündelik hayatımızı güzelleştirir. Damak zevkiniz konusunda da tutucu olmayıp yeni tariflere ve lezzetlere açık olursanız, yaptığınız her yemek sizin için yeni bir deneyim, yeni bir merak unsuruna dönüşecektir. Hatta tezgahınıza bir de raf ekleyin ve o rafta yeni tarifleriniz için yemek kitaplarını bulundurun. “Bugün ne yemek yapsam?” düşüncesini bir eğlenceye dönüştürebilir ve mutfağınızdaki bu kitaplardan ilham alabilirsiniz. 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Mutfağınızda ışık alan bir pencere varsa mutlaka küçük saksılarda kendi ot ve baharatlarınızı yetiştirin! Dalından koparılmış dereotu, maydanoz, nane ya da biberiye, atmosfere yemek yapma hevesinizi de arttıran mis kokular ve tazelik katacaktır. Bunun yanında yeriniz varsa salatalarınız için de yapraklı bitkiler, çeri domates, salatalık ve biberler de yetiştirmeniz mümkün.

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları

Bugün maalesef yemek yapmak denilince akla hemen kadınlar geliyor çünkü toplumsal cinsiyet rolleri algısına göre hâlâ yemek yapmak kadının görevi olarak görülüyor. Oysa artık modern zamanlarda yaşıyoruz ve bu zamanlarda bir evde yaşayan tüm aile bireylerinin evin bütün yükünü paylaşması gerekiyor. Yemek yapmanın evdeki kadının sorumluluğunda olan bir görev haline gelmesi elbette bu işi keyifli hale getirmeyi imkansızlaştıran bir etmen. Ne de olsa zorunlu olarak yaptığınız bir iş her zaman can sıkıcı bir göreve dönüşür. Özellikle çalışan çiftlerin mutfakta birlikte vakit geçirmesi, birlikte bir şeyler üretmesi demek aynı zamanda hem ilişkiyi kuvvetlendiren, kaliteli zaman geçirilmesini sağlayan, hem de kadın erkek eşitliğinin yalnızca lafta olmadığını gösteren bir faaliyet. Yani yemekleri birlikte yapın! Sadece eşinizle değil, (yeterince büyümüş) çocuklarınızla, ev arkadaşlarınızla, annenizle, babanızla, kardeşinizle... Birlikte yapılan yemeklerin çok daha lezzetli olduğuna emin olabilirsiniz. 

Yemek pişirmeyi keyifli yapmanın yolları
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog