YAŞAM - SEYAHAT

Çevreye daha az zarar vererek nasıl gezeriz?

Dünyayı gezmek, seyahat etmek, hafta sonu tatil kaçamakları yapmak; hepimiz çalışırken hayalini kuruyoruz. Peki bu yolculuklar sırasında kendimize ya da çevreye ne kadar zarar veriyoruz? Zarar vermemek için ne yapmalıyız? İşte cevapları...

profil
Mina Karanis
21.01.2017
Çevreye daha az zarar vererek nasıl gezeriz?

Arabanın ağırlığının her 45 kg artışında, yakıt tasarrufu yüzde 2’ye yakın azalmaktadır. Ağırlıkla ilgili sloganımız aynı, daha hafif bavul, daha az yakıt, daha az çevreye zarar.

Araba yolculuklarında yakıttan tasarruf sağlamak için en uygun hız 85 km’dir, sabit bir hızla gitmek yerine hızdaki artış ve azalış yakıt kullanımını arttırır.

Boşta çalışan bir araba 1.87 litre  yakıt harcamaktadır, bu da 4.98 kg karbondioksit demek. Eğer yol kenarında bir yerde beklemeniz gerekiyorsa, arabanın motorunu kapatıp beklemeyi tercih edebilirsiniz.

Çevreye daha az zarar vererek nasıl gezeriz?

Her yolcunun ekstradan 4.5 kg ağırlığında bavul getirdiğini varsayarsak, bu ağırlık yıllık olarak uçaklar için ekstradan 1,3 milyar litre jet yakıtı demektir. Bu durumda sloganımız yine aynı daha hafif bavul, daha az yakıt, daha az çevreye zarar.

Hava yolculuğu, havadaki karbondioksit miktarını arttırmaktadır; bu yüzden kısa mesafeli yolculuklarda otobüs veya tren opsiyonunuz var ise hem bütçeniz için hem çevremiz için tercihinizi kara yolu yönünde kullanabilirsiniz.

Uçak yolculuğu sırasında aldığımız radyasyon, 4 saatlik bir yolculukta diş röntgeni çekirken alınan radyasyona, 12-13 saatlik bir uçuşta ise akciğer filmi çekilirken aldığımız radyasyona eşit. Earth to Sky Calculus’un yaptığı araştırmada uçağın arka tarafında daha düşük radyasyon olduğu ölçülmüştür. Buna ek olarak yeşil sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan antioksidanlar, radyasyonun zararlı etkilerinin önüne geçmeye yardımcıdır.

Çevreye daha az zarar vererek nasıl gezeriz?

Otellerin yüzde 22’lik enerji kullanımı, aydınlatma ve klima için kullanılıyor. Odadan çıkarken ışığı ve klimayı kapatmayı unutmayın.

Yüzde 16’lık su kullanımı, çamaşır makinaları için kullanılıyor. Evinizde olduğu gibi havlularınızı tek kullanımda değiştirmek yerine, tekrardan kullanmayı tercih edin.

Çevreye daha az zarar vererek nasıl gezeriz?
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog