İYİ HİSSET - BESLENME

Chia ile tanıştınız mı?

Son günlerde sağlıklı beslenme konusunda yükselen bir trend Chia tohumu. Ama ünü boş yere değil. Somondan bile daha yüksek oranda omega 3 içerirken tokluk hissi de yaratıyor.

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
30.01.2016
Chia ile tanıştınız mı?
Popüler bir ürün haline gelen chia tohumuyla tanıştınız mı? Son zamanlarda adını sık duyduğumuz chia tohumu aslında çok eski bir bitki türü. Geçmişi Aztekler’e kadar uzanıyor.

Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia tohumunun kökeni; Meksika ve Guetemala’da yetişen bir adaçayı türünün (Salviahispanica) tohumlarıdır. Chia tohumu yüzyıllardır var olmasına rağmen ülkemizde yeni duyulmaya başlandı ve artık neredeyse tüm market raflarında da yerini alıyor.  

Peki, mucizevî bir besin olarak gösterilen chia tohumu vücuda nasıl faydalar sağlıyor?

Chia tohumu protein, yağ ve liften zengin olan chia tohumları bitkisel kaynaklı omega3 yani alfa linoleik asit(ALA) ‘in bir numaralı kaynağı olarak biliniyor ve sağlıklı bir besin olmasından dolayı popülaritesi giderek artıyor. Hatta chia tohumları somon balığında daha yüksek oranda omega 3 içermektedir. Ancak bu tohumların bitkisel kaynaklı omega 3 kaynağı olduğu unutulmamalı. Vücudumuz için önemli olan bir diğer yağ asidi DHA için yağlı balıkların tüketimi önem taşır. Chia tohumları gluten içermediğinden çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için de tariflere rahatlıkla eklenebilir. Ayrıca antiinflamatuar etkisiyle bağışıklık sistemine katkı sağlar.

Kilo vermeye yardımcı mı?

Yüksek lif içeriğine bağlı olarak doygunluğu artırarak kilo vermeyi kolaylaştırıcı olarak yararlı olabileceği düşünülüyor. Ayrıca chia tohumları su ile birleşince şişerek jelimsi yapı oluşturur. Bu özelliğiyle midede yer kaplayarak tokluk hissine yardımcı oluyor. Fakat kilo vermeye katkısı olup olamayacağını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Yine de besin öğeleri içeriğine bakıldığında kalp sağlığı, kemik sağlığı, sindirim sistemine faydalı olabileceğini söyleyebiliriz.

Besin değerleri

28 gramlık chia tohumunda yaklaşık 139 kalori, 11 gr lif, 4 gr protein, 9 gr yağ içeriyor.  Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de önemli içeriğe sahip. Yüksek miktarda çözünebilir lif içeren chia tohumları, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından da zengin.

Nasıl kullanabiliriz?

Tadı nötr olan sağlığa faydalı bu minik tohumlar bir çok yemeğe de ilave edilebiliyor; salatalara, yemeklere, yoğurda, içeceklere karıştırarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda chia’nın su veya süt ile karıştırıldığında jelleşme özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Ben de tokluk hissini uzatması için danışanlarıma en çok bu şekilde tavsiye ediyorum. Sizin de beğeneceğinize eminim.

Chia’lı sağlıklı puding

Malzemeler
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 muz
1 tatlı kaşığı bal
1 su bardağı badem sütü

2 tam ceviz

1 yemek kaşığı kakao

1 tatlı kaşığı vanilya

Hazırlanışı

Badem sütünün içine chia tohumlarını ekleyip, 1 saat buzdolabında bekletin. Sonra doğranmış muzları, kakao ve vanilya ile birlikte bu karışıma ekleyin, blenderdan geçirin. Buzdolabında yarım saat daha beklettikten üzerine ceviz serperek ikram edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog