YAŞAM - KEŞİF Kayseri'nin en lezzetli 14 mekanı Mantı ve pastırma dışında mutfağına dair pek bir şey bilmediğimiz İç Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Kayseri’de öyle gastronomik bir zenginlikle karşılaştım ki ayda bir şehri ziyaret etmeyi kendime adet edindim. Kellesinden paçasına, pöçünden çikolatasına kadar geniş çaplı bir yeme-içme listesini sizler için hazırladım. Keyifli okumalar! 47 PAYLAŞIM
profil
Ahmet Faik Karanis
25.04.2017
Banner

Listenin ilk sırasında tabii ki mantıdan bahsedeceğim. Mantı, Kayseri’nin en büyük tartışma konularından biri… Bu durum Anadolu şehirlerinin kaderi aslında. Bizim Trabzon’da da yıllardır en iyi köfte, en iyi döner ve en iyi pide adresinin neresi olduğuna bir türlü karar verilememiştir. Aslında herkes kapıda ismiyle karşılandığı mekanı en iyi olarak ilan etmeyi tercih ediyor da neyse. Kayseri’de de mantı denince herkes tarafından söylenen bir mekan vardır çok meşhur. Ben burada mekanın adını vermeyeceğim ama daha önceki gidişimden tattığım kadarıyla oradaki durum biraz turistik bir hal almış. Bu son gidişimde uğradığım Çemen’s Mutfak’ın ise bana gerçek Kayseri Mantısı deneyimini yaşattığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bir kaşıkta kırk mantı tanesi yok gerçi ama lezzet olarak da ötesi yok bence. Normal Kayseri mantısı dışında, tepsi mantısı, yağlama, Çerkez mantısı gibi çeşitleri de şiddetle denemenizi önerdiğim Çemen’s Mutfak’ın şehirde birçok şubesi bulunuyor.

 

Kayseri’deki Hacı Steakhouse bugün gelsin Etiler’e dükkan açsın, kimse kalmaz piyasada. O derece iddialıyım bu konuda. Kayseri’nin yeme-içme rotasını belirleyen bir ailenin çocuğu Duran Özdemir. Bundan 1.5 sene önce açtığı steakhouse konseptli restoranıyla çıtayı oldukça tepelere çıkarmış şehirde. Akşam yemeği için gidilebilecek şık, aynı zamanda fazla lezzetli neresi var derseniz hiç düşünmeden Hacı’ya gidin derim. Şato’sundan, füme cheddarına; kuzu kafesinden, anasonlu rezeneli sosisine ve hellimli sucuğuna kadar birçok seçeneğin bulunduğu Hacı’daki en büyük favorilerimin parmesan tekerinde makarna ve katmer olduğunu söyleyebilirim. Kişi başı ortalama 50 - 60 TL’ye tamamsınız burada.

İşte geldik dananın kuyruğunun koptuğu yere. Pöç nedir dedim. Dananın kuyruk sokumunun ikinci boğumu dediler. Bunu aynen bu şekilde Instagram’da paylaşınca da yemediğiniz bir o kalmıştı dediler bana. Şu kadarını söyleyeyim ne mantı, ne de pastırma benim için Kayseri’yi anlamlı kılan. Olay pöçtür arkadaşlar. 16 saatte külde kendi suyuyla pişen ve hiçbir katkı maddesi içermeyen Pöç’ü yiyebileceğiniz en iyi yer Altınsaray. Yanında ayranla 20 TL’lik hesap ödüyorsunuz.

Biri bana dese ki Kayseri’de ülkede yiyebileceğin en iyi çikolatayı yiyeceksin, yok daha neler derdim. Kayseri’de geçtiğimiz aylarda açılan Mix Yaşam Merkezi’nin içinde yer alan Vanilin Chocolate, artizan (işçinin üretim sürecinin başından sonuna kadar imalatın tüm aşamalarına hakim olması) çikolatacılığın geldiği son noktalardan biri. Onlarca çeşit çikolatanın yer aldığı Vanilin’de meşe odununda tütsülenmiş Fındık Pralin diye bir çikolata var ki ayakta alkışlamalık. Ünleri daha şimdiden Kayseri sınırını aşan üç çocukluk arkadaşının bu projesini daha çok yerde göreceğimiz kesin. Tebrikler Tolga Gözüpek, Hasan Ayata ve İbrahim Özlütürk.

Kayseri’de kelle paça burada yeniyor. Şehir merkezinin içerisinde kurulduğu günden bugüne dekorasyonunda hiçbir şeyi değiştirmeyen bir yer Dikbaşer. Fotoğraftaki porsiyonu yanında çiğ soğan ve mis gibi bir ekmekle servis ediyor en salaşından. Fiyatı: 9 TL.

Kıymalının Kayseri’deki vazgeçilmez adresi Yıldırım Pide Salonu. Burası aynı zamanda “Kıymalı Pide” diye paylaştığımda Konyalıların gazabına uğradığım ve “Rica ediyoruz saçmalamayın, bu bildiğiniz etli ekmek” diye bana verip veriştirdiği mekan. Hatta bir kısım Kayserililerin “Off Develi Cıvıklısı, en sevdiğimiz” diye yorum yaptığı bir yer. Yediğim şeyin gerçek adının ne olduğunu hala bilemesem de, lezzetinin oldukça üst düzey bir deneyim yaşattığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. En çıtır Kayseri tavsiyelerimden biridir.

Burası Kayseri’nin en iyi sac kebabını yapan yer olarak biliniyor literatürde ama bendeki yeri Türkiye’nin en iyi tahinli kadayıfını yapan mekan olarak geçiyor. 1926’dan beri hizmet veren Kebapçı Şakir, çarşının tam ortasında konuşlanmış. Kayseri’ye gidip buraya uğramayanı dövüyorlar, bilginize.

Kayseri büyük bir şehir olduğu için araba kiralamanız sizin için faydalı olabilir. Taksi fiyatları İstanbul ayarında. Tramvay var ama şehir içi toplu taşımayı çözmek biraz zor. Ben şanslıyım çünkü Kayseri’ye oldukça hakim yerli dostlarım var orada. Onlar olmasaydı muhtelemen sanayinin içindeki bu muazzam Ağaçaltı Kebap Salonu’nun olağanüstü ekmek arası sac kebabını hiçbir zaman yiyemeyecektim.

Önüm arkam sağım solum Başyazıcı. Kayseri’de kafanızı nereye çevirseniz onlar var. Başyazıcı, şehrin mihenk taşlarından biri. 1953’ten beri. Pastırmadan sucuğa, kavurmadan füme dile, salamdan sosise tüm alışverişinizi buradan yapabilirsiniz. Pastırmalar arasında en değerli olan Tütünlük’ten bir 200 gram da bana getirirseniz sevinirim.

 

Şehir yazılarını yazarken ne zaman okuyacağınızı kestiremediğim için kışa özel bir tavsiye vermekte sakınca görmüyorum. Ülkenin en iyi kayak merkezlerinden biri olan Erciyes’de konuşlanan Magna Hotels, modern dekorasyonu, her odada yer alan şömineleri, eğlenceli happy hour’ları ve sınırsız sushi’li açık büfesiyle ülkenin en iyi hizmet veren tesislerinden biri bana göre. Ben kayak yapan biri değilim ama bu hobisi olanların Erciyes Kayak Merkezi’nin pistini oldukça iyi bulduğunu biliyorum. Hep Uludağ, hep Palandöken nereye kadar.

Mekandan içeri girer girmez kendimi Berlin’de hissettiğim bir yer Di.Versi. Burası hem patisserie, hem de design studio olarak geçiyor. Anadolu’da böyle konseptlerde karşılaşıyor olmak beni gerçekten çok mutlu ediyor. Endüstriyel tasarımı mezunu iki kız kardeşin projesi Di.versi’de ekşi mayalı ekmekler ve pastalar başrolde. Yakın zamanda Kayserililere atölyeler de yapmaya başlayacağını öğrendiğim Di.Versi, henüz açılalı 3-4 ay olmasına rağmen şehrin iyi birçok restoranına ürün tedariğine başlamış bile. 

İyi ev yemeği yapan esnaf lokantası neresi derseniz adres Sultan Sofrası Kayseri’de. Terbiyeli paça çorbasını özellikle çok beğendiğim lokantada kebap ve döner çeşitleri de mevcut. Her daim kalabalık olan mekanda ortalama 20 TL’ye karnınızı leziz bir şekilde doyurabilirsiniz.

Radisson Blu Hotel’in terasındaki Roof Restaurant, Kayseri’nin şık yüzünden bir örnek. Bütün gün yedik, içtik, gezdik, tozduk; akşam şöyle manzaralı bir yerde keyif yapmak istiyoruz derseniz buraya gitmeniz gerekiyor. Dünya standartlarında bir rooftop burası. Kayserili gençlerin yegane buluşma noktalarından biri.

Yine bir dananın sırtının kuyruk sokumu vakası daha. Bu arada özellikle belirtmek isterim, pöç bir sakatat çeşidi değil. Üçüncü maddedeki Altınsaray Pöç kadar beğendiğim Bağdat Pöç Tandır, Kayseri’de uzunca bir süre kalacak olmanız durumunda denemeniz gereken ikinci pöç durağı olarak listedeki yerini alıyor. 

 

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler