İYİ HİSSET - SAĞLIK

Yalancı gebelik nedir?

Hamileliğin fiziksel belirtilerini tanımak kolaydır; mide bulantısı, yorgunluk, karın büyümesi ve (sıklıkla) sağlıklı bir hamilelik parıltısıdır. Ama ya bu gibi gebelik belirtileri, gerçek bir gebeliği işaret etmiyorsa?

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
8.09.2018
Yalancı gebelik nedir?

Yalancı gebelik veya psödosiyezi, bir kadının gebe olduğuna inandığı, ancak kavramanın gerçekleşmediği ve bebeğin bulunmadığı bir durumdur. Sık görülen ve süren hamilelik belirtileri, bu düşünceyi pekiştirmeye yardımcı olur. Bu da bir kadının aylar boyunca bir bebek beklediğine inanmasını sağlayabilir. Tam sayısı belli değildir, ancak uzmanlar durumun son derece nadir olduğunu kabul ediyorlar.

Yalancı Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Psödosiyezi vakası olan bir kadın, aşağıdakiler de dahil olmak üzere gerçek bir anne adayı ile aynı semptomları yaşayabilir:

  • Adet döngüsünün kesilmesi
  • Hassaslaşmış ve irileşmiş göğüsler (hatta kolostrum veya süt üretebilirler)
  • Mide bulantısı
  • Genel hamilelik ağrıları, bacak krampları ve sırt ağrısı gibi
  • Fetal hareket hissi
  • Kilo artışı
  • Karın büyümesi
  • Preeklampsi veya kasılma belirtileri

Bu belirtiler hamileliğin tam dokuzuncu ayına kadar ya da birkaç hafta devam edebilir. İnanılmaz bir şekilde, zihin aslında kontrol altına alınabilir ve vücudu inandırıcı bir belirti üretmeye yönlendirebilir. Yalancı gebelik ile yanlış pozitif gebelik testi sonucunu karıştırmamalısınız. Yanlış bir pozitif gebelik testi, genellikle adet döngüsü sırasında meydana gelen hormonal değişimlere bağlıdır ve bu da test süreci ile çapraz reaksiyona girer.

Yalancı Gebelik Neden Olur?

Birkaç vakada yanlış gebelik, yumurtalık tümörü gibi gerçek bir fiziksel semptomun sonucu olabilir. Depresyon geçmişi ve gebe kalma yetersizliği, çoklu düşükler veya bir çocuğun kaybı gibi geçmiş tıbbi travmalar da bu durumu destekleyebilir. Ayrıca cinsel taciz de rol oynayabilir.

Ancak, çoğunlukla, psödosiyezi, kolayca tanımlanabilir bir nedene bağlı değildir. Bazı kadınlar için psikozun tezahürüdür, ancak diğerlerinde hamile kalmak için çok güçlü bir isteğin sonucu olabilir. Ayrıca bazı vakalarda dissosiyatif bir bozukluğun sonucudur.

Durumun doğası gereği yalancı gebeliklerle ilgili güvenilir veriler elde etmek zordur. Bebek olmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte, birçok kadın iddia edilen doğum tarihini beklemekte ısrar etmeye devam eder.

Tedavisi Nedir?

Doktor semptomları not eder ve bir pelvik muayene, abdominal ultrason ve idrar tahlili gerçekleştirir. Bir tümör tespit edilirse tanıya göre değerlendirilip tedavi edilir. Hasta ayrıca altta yatan bir psikiyatrik bozukluk için taranabilir. Ancak çoğu durumda, psikoterapi de dahil olmak üzere duygusal destek, yalancı gebeliği tedavi etmenin en iyi yoludur. Bir kadının yalancı gebeliğe yol açan faktörleri anlamasına ve bunlarla baş etmesine yardımcı olması için psikolojik yardım alması önemlidir.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog