İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte seyahat etmek

Sorunsuz bir hamileliğiniz varsa, hamileliğinizin çoğu döneminde seyahat edebilirsiniz. Peki dikkat etmeniz noktalar neler? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
21.04.2018
Hamilelikte seyahat etmek

Öncelikle sadece uçak yolculuğunu ve uzun yolculukları doktorunuzla önceden görüştüğünüzden emin olun. Seyahat ederken, doğum yapma tarihiniz ve tıbbi sorunlarınızın yazılı olduğu bir kağıdı yanınızda taşımanız akıllıca olacaktır.

Araba Seyahati

Araba ile seyahat ederken şunları hatırlayın:

-Aracınızda bir hava yastığı olsa bile, emniyet kemerini takın. Alt kemeri alt bölgeden ve kalçanızın üzerinden geçirin. Omuz kemerini, göğsünüzün üstünden ve karnınızın üzerinden değil, yanından geçirin. Emniyet kemerindeki fazlalığı azaltın.

-Hava yastığının doğru kullanımı, hamile olup olmadığına bakılmaksızın önemlidir. Hava yastığının önünde oturuyorsanız, koltuğu mümkün olduğu kadar geriye doğru çekin ve göğsünüz ile hava yastığınız arasındaki mesafeyi artırmak için koltuğu hafifçe geriye doğru yatırın (25 cm veya daha fazla).

-Bacaklarınızdaki kan dolaşımını artırmak ve mesane basıncını azaltmak için uzun yolculuklarda en az 2 saatte bir mola verin ve kısa yürüyüşler yapın.

Uçak Seyahati

Hamileyken, seyahat için en güvenli zaman, ikinci trimesteriniz (18 ila 24 hafta) sırasında, düşük ve erken doğum riskinizin en düşük olduğu zamanlardır. Üçüncü trimesteriniz sırasında, tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulan ani değişiklikler durumunda, evinizin sınırları içinde kalmak en iyisidir. Uçak seyahati ile ilgili ipuçları şunlardır:

-Seyahat ederken doğum yapma tarihinizin yazılı olduğu belgelerini yanınızda taşıyın. Bazı havayolları bu bilgileri görmek isteyebilir.

-Emniyet kemeri kayışınızı alt kucak / üst baldırlarınızdan geçirin. Uçuş sırasında, türbülans durumunda emniyet kemerinizi mümkün olduğunca sabit tutunuz.

-Bacaklarınızdaki kan dolaşımını artırmak için uzun bir uçuş sırasında birkaç kısa yürüyüş yapın.

-Mümkünse koridor tarafındaki koltuğu seçin. Bu, uçakta hareket etmeyi kolaylaştıracaktır.

Aşağıdaki durumlarda uçak seyahatinden kaçının:

-36. gebelik haftanızın içindeyseniz.

-Plasenta ile ilgili bir probleminiz varsa veya erken (preterm) doğum için risk faktörleriniz varsa.

-Doktorunuz, tıbbi geçmişinize veya şu andaki durumunuza bağlı olarak uçak yolculuğu yapmamanız konusunda tavsiyede bulunduysa.

Eğer sıklıkla uçakla seyahat ediyorsanız, hamilelik sırasında güvenli kabul edilen kozmik radyasyon sınırını aşmanız mümkündür. Ara sıra yapacağınız uçak seyahati risk oluşturmaz, ancak düşük irtifalı iç hat uçuşları veya birkaç yüksek irtifada uluslararası uçuş, fetüste çocukluk döneminde kanser geliştirme riskini artırabilir.

Hamilelikte Seyahat Ederken Rahat Etmenizi Sağlayan İpuçları:

-Gevşek, rahat ve pamuklu giysiler ve rahat ayakkabılar giyin.

-En sevdiğiniz yastığı yanınıza alın.

-Dinlenme durakları, tuvalet molaları ve uzanmak için bol bol plan yapın.

-Yanınızda aperatif yiyecekler taşıyın.

-Hangi mesafede seyahat ediyorsanız edin, doğum öncesi kayıtlarınızın bir kopyasını taşıdığınızdan emin olun.

-Emniyet kemerini takın ve diğer güvenlik önlemlerini alın.

İyi yolculuklar!

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog