YAŞAM - HABER

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

Son sınıf üniversite öğrencileri için mezuniyet vakti geldi. “Peki şimdi ben nasıl iş bulacağım?” korkusu eminiz bir çoğunuzu sarmıştır. Bu hafta Özge Vural’ın iş bulmak için izlemeniz gereken yolları anlattığı yazısını okuyarak küçük panik ataklarınızı sonlandırabilirsiniz!

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

23 yaşında pırıl pırıl bir üniversite mezunundan geçen hafta bir mesaj aldım.​ Mesajında şöyle yazıyordu, “Üniversitedeyken dışarıdaki hayatın bu kadar acımasız olduğunu bilmiyordum.” Haklıydı. İş bulmak ve en önemlisi bunun devamını getirebilmek için size yol gösterecek bazı tavsiyeleri paylaşmak istedim.

Kariyer hayatına başlamadan önce insan kendine soracağı soruları bulabilmeli. Kendimi üstün görüyor muyum? Okuduğum bölüm karakterimi geliştirmeme yardımcı olur mu? İyi bir insan olmak ne demek? Çalışmak mı hayatını yaşamak mı? Yazıya başlamadan önce sadece bir dakikanızı ayırarak bu soruları cevaplamanızı rica edeceğim.

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

Hepimiz kendimizi geliştirmek için bir takım yollara başvururuz. Sertifika programlarına gitmek, ikinci bir dil öğrenmeye çalışmak, araştırma yapmak ve istemek bunların başındadır. Fakat öğrendiklerimizi, yönetebiliyor muyuz? Elimizdeki bilgiyi nasıl kullanacağımızı, ondan nasıl faydalanacağımızı, kısacası bilginin bizi değil bizim bilgiyi yönetebileceğimizi karşınızdaki kişiye gösterin. Başarıya giden yolda bilgi üretmek kadar önemli bir şey var ki elinizdeki bilgiyi kullanabildiğinizi göstermek. Bu uçak kalkmak için tek bir sözünüzü bekliyor unutmayın.

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

Yıllardır sosyal medyanın içinde olsam da bazen yeni bir şeylere yetişemeyeceğim diye korkmuyor değilim. Artık şirketlerde dijital dünyanın gerekliliklerine ayak uydurarak yatırımlarını yeni medya üzerine kaydırmaya başladılar. Yeni medya içinde sosyal medya ve dijital kanallar yer alıyor. Peki sen sosyal medyanın Türkiye’de ve dünyadaki öneminin farkında mısın? Bana lazım olmuyor ya da olmayacak deme, artık dünya bu mecranın etrafında dönüyor.

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

“İnanırsan gerçekleşir” sloganı hayatım boyunca beni yanıltmadı. Hatta bir bakıma hayallerime kavuşmak için, arkamdan beni kovaladı. Siz de beklentilerinizi küçük tutmayın. Yeter ki karşılığında verebilecekleriniz karşınızdaki kişiye yeterli gelsin, size inansın ve sizden verim alsın. Yükümlülüklerinizin üstesinden geleceğinize inanıyorsanız, beklenti içinde olmanız en doğal hakkınız.

İş ararken zorlukları aşmanın yolları

Beklemek, iyinin daha iyisini istemek hayatınızın en verimli döneminde doğru bir davranış değildir. Henüz 1. sınıfa başlamadan Vakko tasarım ofisinde staj yapmıştım. Staj yapmak, fotokopi çekmeyi öğrenmekten çok daha büyük şeyler katar insana. Deneyim katar, çevre katar, bilgi katar. Şimdilerde yanlarında staj yaptığım o güzel insanlarla aynı toplantı salonlarında birlikte iş konuşuyoruz. Zamanı durdurmak imkansız... Sen de durma artık bir yerden başla. Günün sonunda mutlu olacağının garantisini verebilirim.

İş ararken zorlukları aşmanın yolları
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog