GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Yaz aylarında mantar hastalıklarına dikkat!

Yaz sıcakları başlıyor. Hepimiz sıcaklardan kaçmak için serin havuz ve deniz sularının hayallerini kurmaya başladık bile. Peki serinleyelim derken bizi bekleyen tehlikelerin farkında mıyız? Dermatoloji Uzmanı Sevinç Elinç Aslan uyarıyor!

profil
Uzm.Dr.M.Sevinç Elinç Aslan
18.06.2016
Yaz aylarında mantar hastalıklarına dikkat!
Yazın bu hastalıktan keyfiniz kaçmasın

Yaz aylarında hava sıcaklığının ve nem miktarının artması ile birlikte mantar hastalıklarında artış görülüyor. Mikroskobik canlılar olan mantarlar, uygun ortam şartlarını bulduklarında insan derisinde, seyrek olarak da özellikle bazı tipleri iç organlarda hastalığa neden olabilmektedir. Deride hastalık yapan tipleri en çok insandan insana doğrudan ya da eşyalar aracılığıyla dolaylı bir şekilde bulaşır. Nemli ve sıcak ortamı sevdikleri için, genellikle yazın alevlenirler.

Mantar hastalığı nasıl bulaşır?

Bulaşıcılığı yüksek olan mantar hastalıkları sıklıkla havuz, deniz, hamam, sauna ve spor salonları gibi ortak kullanılan alanlarda, aynı terlikleri giymek, aynı havluyu kullanmak gibi temaslarla kişiden kişiye geçebiliyor. Mantar ile her temas hastalığın bulaşması anlamına gelmiyor. Hastalığın ortaya çıkması için mantarın yerleşip yaşamasına uygun bir ortam bulması ve burada çoğalması gerekiyor. Çoğu mantarlar nemli alanlarda kolay üreyebildikleri için, vücutta sık terleyen ve kapalı kalarak sürekli nemli olabilen ayak parmak arası, kasık bölgesi gibi alanlara yerleşirler.

Mantar hastalıklarından kaçınmak için nelere dikkat etmek gerekir?

Yaz aylarında sık sık yıkanan vücudun iyice kurulanmasına dikkat edilmeli. Çünkü uzun süren ıslaklık mantarın çoğalmasına uygun ortam yaratmaktadır. Bu nedenle hastalıktan korunmada kuruluk ön şartı oluşturuyor. Yüksek riskli alanlarda ve aile içinde mantar hastalığı olan bir bireyin varlığında havlu, bornoz, banyo lifi, terlik gibi ortak eşyaları kullanırken dikkatli olmak gerekir. Mantar hastalığı olan kişiler o bölge için ayrı bir havlu kullanmalı ve bunu vücutlarının başka bir kesimine dokundurmamalıdır. Ayrıca yaz aylarında terlemeye neden olan ve buharlaşmaya izin vermeyen sentetik iç çamaşırları, lastik ayakkabılar ve dar giysilerden uzak durulmalıdır. 

Mantar hastalıkları nasıl anlaşılır?

Yerleşen mantarın cinsine göre ve derideki yerleşim yerine göre değişik belirtiler yapar. Örneğin ayak mantarı çok şiddetli kaşıntıya yol açarken, sırt ve göğüs üzerine yerleşen başka bir mantar cinsi hiçbir şikayete neden olmadan sadece renkli benekler şeklinde görülebiliyor. Çoğu kişi hastalığın farkına bile varmadan hayat boyu tedavi almadan mantar ile yaşar. Bu kişilerde zamanla mantar ayak tırnaklarına da bulaşır ve tırnaklar kalınlaşır, şekilleri bozulur ve renk değişiklikleri ortaya çıkar. Bu kişiler çevreye sürekli mantar yayarlar.

Mantar hastalığı karşısında neler yapılmalı?

Mantar hastalığı açısından şüpheli bir durum varsa en kısa sürede bir dermatoloğa başvurmak gereklidir. Mantarın kendiliğinden iyileşmesi beklenmemelidir. Çünkü erken tedavi edilmediği takdirde hastalık kronik bir hal alabilir ve tüm vücuda yayılabilir. Özellikle uzun süre tedavi edilmeyen ayak mantarlarında deride ikincil bakteriyel enfeksiyonların oluşmasıyla bacakta şişlik ve ağrı meydana gelebilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog