GÜZELLİK - CİLT BAKIMI Işıl ışıl bir cilt için tüketmeniz gereken besinler Aslında çoğumuz besinlerin cilt üzerindeki etkisini biliyor ancak yanlış yorumluyoruz. Yüzyıllardır yumurta akı, zeytinyağı, salatalık gibi birçok besin maddesini yüzümüze uygulayarak çeşitli maskeler yapıyoruz. Ama sır yüzümüze uyguladığımız maskelerde değil, nasıl beslendiğimizde. Sağlıklı, ışıl ışıl parıldayan bir cilt için olmazsa olmaz gıdaları Dermatoloji Uzmanı Sevinç Elinç Aslan yazdı. 17 PAYLAŞIM
profil
Uzm.Dr.M.Sevinç Elinç Aslan
25.03.2016
Banner
Getty Images Turkey

Cilt, genel sağlık durumunuzu yansıtan en önemli göstergelerden biridir. Cildinizde ortaya çıkan lekeler, pürüzler, solukluk, sararma, sivilceler ve hatta kırışıklıklar vücudunuzda bazı şeylerin kötü gittiğinin alarmını veriyor olabilir. Bunun nedeni bazen fazla tükettiğiniz sağlıksız besinlerken, bazen de ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar almıyor olmanız olabilir. İşte sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilt için tüketmeniz gereken besinler:

A VİTAMİNİ

Dokuların bakımı, onarımı ve yeni hücre oluşumu için önemlidir. Cildin yaşlanmasını geciktiren ve hatta yaşlanma belirtilerini azaltan en önemli vitaminlerdendir. Daha çok kayısı ve kavun gibi turuncu ve sarı meyvelerde;  havuç, tatlı patates, domates ve acı biber gibi sebzelerde; karalahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve karaciğerde bol miktarda bulunuyor. A vitamini eksikliği, deri pullanması ve sivilce gibi sorunlara neden olabilir.

C VİTAMİNİ

Vücut için mükemmel bir antioksidandır. Güneş ve hava kirliliği gibi kötü çevresel faktörlerin deriye verdiği zararı en aza indirger. Kollajen ve elastin gibi derinin yapısal destek elemanlarının yıkılmasını ve cildin sıkılığını kaybetmesini engeller. Ciltte meydana gelen yüzeysel ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.Bilinen en iyi C vitamini kaynağı limon, mandalina, greyfurt, portakal gibi her türlü narenciyedir. Ayrıca kırmızı ve yeşil biber, turp, lahana, karnabahar, maydanoz ve brokoli gibi sebzelerde de bol miktarda bulunuyor.

E VİTAMİNİ

Cildin nemlenmesinde önemli bir yeri olan E vitamini aynı zamanda iyi bir antioksidandır. Cildin yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. A vitamini ile birleştiğinde cildi bazı kanserlerden korur. E vitamini içeren besinler arasında tereyağı, yumurta, et ve et ürünleri, balık, kuru fasulye, badem, şeftali ve avokado bulunuyor.

ÇİNKO

Cildin yağ üretimini ve akne üreten hormonları kontrol eder. Sivilceler çoğu zaman çinko eksikliğinin göstergesidir. Bağışıklık sisteminin işlemesi ve derinin onarılmasında görev alır. Çinkonun bulunduğu besinler arasında; kabak çekirdeği, zencefil, ceviz, yulaf ve yumurta bulunuyor.

SELENYUM

Doku elastikiyetinden sorumlu bir antioksidan mineraldir. Serbest radikallerin yarattığı hücre hasarını engeller. Cilt kanserine karşı da önemli bir rol oynar aynı zamanda cildin güneş ışınlardan zarar görmesini engeller. Buğday tohumu, sarımsak, ceviz, yumurta, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, somon ve ton balığı bol miktarda selenyum içeren gıdalar olarak sayılabilir.

YAĞ ASİTLERİ

Doymamış yağ asitleri ve omega-3 cilt sağlığı için çok önemlidir. Özellikle cildin yeniden yapılandırılması,cildin nem içeriği ve esnekliğinden sorumludur. Esansiyel yağ asitleri yeterli miktarda alınamadığında, hücreler doğal renklerini kaybederek cansız, kuru ve soluk görünürler, ciltte erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıklar oluşur.Somon, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu yağı, kivi, ceviz, badem, fındık, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, brokoli, lahana gibi omega-3’ten zengin besinleri tükettiğinizde cildiniz daha genç bir görünüme sahip olacaktır. Diğer doymamış yağlar için de, zeytinyağı ve fındık yağını tercih edebilirsiniz.

SU

Kuru bir cilt erken kırışır. Cildin nem dengesinin sağlanmasında, karpuz, salatalık, brokoli, ıspanak, kayısı, nar ve avokado gibi su içeriği yüksek gıdaların tüketilmesinin,  günlük bol su içilmesi kadar önemli olduğu düşünülmektedir.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler