İYİ HİSSET - BESLENME Son dönemin 3 popüler besin alternatifi Hangi köşeye dönseniz sağlıklı bir yaşam için önerilen kinoa, chia ve goji berry görüyor, ancak tatlarına bir türlü alışamıyor musunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Diyetisten Burcu Yıldız Uğur, son günlerde bir hayli popülerleşen bu üç besin için üç alternatif önerisi yazdı. 18 PAYLAŞIM
profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
13.06.2016
Banner

Chia tohumuna ya da kinoaya mideniz bir türlü alışamadı mı? Üzülmeyin, sizin durumunuzda olan birçok kişi var. Danışanlarım bazen yeni çıkan moda besinlere alışamadıklarını ve alternatif aradıklarını söylüyorlar. Tabii ki popüler besinlerin alternatifleri bulunmaktadır. Aşağıda bahsedeceğim popüler besinlere alternatif yiyecekler sadece doku ve tat anlamında farklı olup benzer besin değeri içermektedir. Bu nedenle bunları tüketerek aynı sağlık yararlarından faydalanırken damak zevkinize de hitap etmiş olacaksınız.

Chia tohumu yerine susam kullanabilirsiniz

Chia tohumu son zamanlarda sizin de bildiğiniz gibi içeceklerden tutun, bar çubuklarına, krakerlerden pudinglere her şeyin içinde kullanılır hale geldi. Bilinen bütün yararına rağmen chia sevenler kervanına katılamıyorsanız onun yerine susam kullanın. Chia tohumuyla aynı oranda omega 3 yağ asitleri içermiyor olsa da araştırmalar susamın kandaki antioksidan seviyesini yükseltip, total ve kötü LDL kolesterol oranlarını düşürdüğünü ortaya koymaktadır.

Susam taneleri de aynı chia tohumu gibi 1 küçük kahve fincanında günlük ihtiyacınızın yüzde 30’unu karşılayacak oranda zengin magnezyum kaynağıdır. Bu mineral kas, sinir, bağışıklık fonksiyonuyla beraber kalp ritmini, tansiyon ve kan şekerinin düzenlenmesinde önem taşımaktadır. Aynı zamanda kemik yapısının gelişmesine, DNA yapımına katkıda bulunmaktadır.

Susamı beslenmenize dahil etmek son derece kolaydır. Salatalarınıza, pişmiş sebzelerinize serpebilir, kavurup yulafınıza veya smoothie içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Susam yağı veya taneciklerinden elde edilen tahin ezmesinden yararlanabilirsiniz.

Kinoanın tadını sevmeyene nohut

Bugünlerde birçok kişi tam tahıl ailesinin bir üyesi sayılan kinoayı mutlaka beslenmesine ekleme ihtiyacı duyuyor. Kinoa tüketemiyorsanız nohut tercih edebilirsiniz. Kinoa gibi nohut da doğal olarak gluten içermez ve lif açısından zengin ‘iyi’ karbonhidrat ve bitkisel protein açısından da dengelidir.

Nohudu beslenmenize dahil etmek de son derece kolaydır. Çorbalarınıza, tencere yemeklerinize ekleyebilir, salata veya soğuk sebze garnitürlerinizle karıştırabilirsiniz. Kıtır ve güzel bir atıştırmalık için fırında biraz zeytinyağı ve tuzla kızartabilirsiniz. Hatta nohutu hamur işi yaparken veya smoothie içeceklere ilave olarak kullanabilirsiniz. Humusu da unutmayın, ana malzemesi nohuttur!

Goji Berry’nin yerine kızılcık tüketin

Goji Berry yüksek oranda antioksidan içerdiğinden ve Çin tıbbında bağışıklığı desteklemek için kullanıldığından popüler hale gelmiştir. Birçok kişi goji berryi fazla buruk olarak tanımlamaktadır.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için kızılcık da kullanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar kızılcığın içerdiği antioksidan etkili polifenollerin bağışıklığı artırıp, soğuk algınlığı ve gribe karşı güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca üriner sistem enfeksiyonlarında kızılcık sıklıkla kullanılır. Kızılcığı kuruyemişlerinizin, yulafınızın, yeşil salatanızın içine ekleyebilir, pişmiş sebzelerinizin ve sebze kavurmalarınızın üstüne serpebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler