İYİ HİSSET - BESLENME Hindistan cevizi yağı hakkında bilmedikleriniz Hindistan cevizi yağı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz besinlerden oldu. Peki, onun hakkında neler biliyorsunuz? Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur, hindistan cevizi yağının beslenmedeki bilinmeyenlerini yazdı. 8 PAYLAŞIM
profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
19.12.2016
Banner

Aslında hindistan cevizi yağı en zengin doymuş yağ kaynaklarındandır ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık yüzde 90’ı doymuş yağdır.  Fakat bu doymuş yağlar; peynir, süt, et ve diğer hayvansal kaynaklı besinlerden aldığımız doymuş yağlardan daha farklıdır. Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri vücutta farklı bir şekilde metabolize ediliyor. Bu yağ asitleri sindirilmeden, ince bağırsaktan direk emilerek karaciğere gidiyor ve orada birçok hastalık için iyileştirici etkisi olan keton cisimlerine dönüşüyor.

Bağışıklık Sistemini Destekler

Hindistan cevizi yağında bulunan yağ asitlerinin neredeyse yarısı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan laurik asittir. Laurik asit anne sütünde de bulunur ve virüslerin, mantarların zararlı etkilerine karşı vücudu korur. Bu içeriğiyle Hindistan cevizinin hastalıklara karşı direnci artırdığını söyleyebiliriz. 

Hindistan cevizi yağı içerdiği laurik asit ve monolaurin adlı bileşenlerle; bakteri, virüsler ve mantarlar gibi zararlı patojenleri öldürebilir. Yapılan araştırmalar bu maddelerin S.Aureus bakterisi ve Candida Albican adındaki bir mantara karşı etkili olduğunu söylüyor.

Ayrıca hindistan cevizi suyu ise antiseptik yani enfeksiyonu önleyici özellikte olduğu için, ağız sağlığının korunması ve ağız içinin temizlenmesinde kullanılabiliyor.

Kilo Vermeye Yardımcı mı?

Obezitenin günümüz dünyasındaki en büyük sağlık problemlerinden biri olduğunu biliyoruz. Artık obezitenin alınan kalori miktarından daha çok, kalorilerin hangi besinlerden alındığıyla da ilgili olduğu düşünülüyor. Evet, farklı besinler vücudumuzu ve hormonlarımızı farklı şekillerde etkiliyor ve bu durumda bir kalorinin aslında yalnızca bir kalori olmadığı söylenebilir.

Hindistan cevizi yağının metabolizme edilmesiyle ortaya çıkan keton cisimleri iştah kesici etki gösterirler. Bu sebeple bazı araştırmalar hindistan cevizi yağının açlık duygusunu azaltarak daha az yemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Kandaki Kolesterol Seviyesini Düzenler

Hindistan cevizi yağı doymuş yağlardan zengindir ama araştırmalar bu durumun kanın lipitprofiline herhangi bir zararı olmadığını söylüyor.

Hindistan cevizinde bulunan doymuş yağlar,  HDL (iyi huylu) kolesterolünü yükseltirken LDL (kötü huylu) kolesterolünü tehlikesiz hale getirdiği bildiriliyor.

Hindistan cevizi yağının kan kolesterol seviyelerini olumlu etkilediğini fakat yine de tüketiminin abartılmaması gerektiği ve konuyla ilgili araştırmaların devam etmektedir.

Alzheimer’a Karşı Faydalı Olabilir

Yapılan araştırmalar, hindistan cevizinin sindirildikten sonra ortaya çıkan keton cisimlerinin beyine enerji verebileceğini ve ketonların arızalı hücrelere enerji sağlayarak Alzheimer semptomlarını giderebileceklerini söylüyor.

Önceki ve Sonraki