İYİ HİSSET - BESLENME Gripten koruyan besinler Kış yaklaştıkça havaların dengesi değişmeye başladı, bir sıcak bir soğuk olan havalar ‘hastalık havası’ olarak adlandırılıyor. Ben de geçen hafta ağır bir grip atlatmam üzerine bu hafta grip olduğumuzda beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazmaya karar verdim. 14 PAYLAŞIM
profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
25.10.2016
Banner

Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahiptir. Vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek tek bir besin ögesiyle mümkün olmaz. Yeterli ve dengeli beslenmek, bütün besin ögelerinden vücudun ihtiyacı kadar almak bağışıklık sistemini desteklemenin en temel yollarından biridir. Bunun dışında bazı besinler bağışıklık sistemini güçlendirmede içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diğerlerinden daha fazla yarar sağlayabilirler.

Protein içeren besinler

Hasta olmadığınız zamanlarda dahi vücudunuzu güçlü tutmak için proteine ihtiyaç duyarsınız. Vücudunuz proteini güç kazanmak ve aynı zamanda sahip olduğu gücü de korumak için kullanır. Bu açıdan yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, sebze, süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş ve tohumlar iyi birer kaynaktır.

Günlük protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 1 g/kg olarak kabul edilir. Hamile, emziren kadınlarda, spor yapanlarda gerekli olan miktar daha yüksektir. Bunu sağlayan yiyecekler, B6 ve B12 vitaminleri gibi vücudun bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan önemli vitaminleri de içermektedir.

B6 vitamini; proteinden yana zengin olan hindi ve fasulyenin yanı sıra patates, ıspanak ve zenginleştirilmiş tahıl tanelerinden sağlanır.

Et, süt ve balık aynı zamanda güçlü bir bağışıklık destekçisi olan B12'yi içermektedir. Selenyum ve çinko gibi mineraller de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bu mineraller protein açısından zengin yiyecekler olan fasulye, kuruyemiş, et  ve kümes hayvanlarında mevcuttur.

Flavonoidler yararlı mıdır?

Flavonoidler içerdikleri 4 bin civarında bileşikler sayesinde meyve ve sebzelere renk vermektedir. Araştırmalar  greyfurt, portakal, limon ve misket limonu gibi narenciyelerdeki yumuşak beyaz kabukta bulunan flavonoidların bağışıklık sistemini gerçek anlamda güçlendirdiğini ortaya koymaktadır.

D vitamini seviyenizi ölçtürün

Yapılan araştırmalar D vitaminin bağışıklık sistemini desteklemede önemli rol oynadığını söylüyor. Yeterli ve dengeli beslenerek bütün vitamin ve mineralleri ihtiyacımız kadar alabiliriz. Ama bu bazen D vitamini için geçerli olmayabilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Yaz aylarında bol bol güneş alabilsek de kış aylarında bu her zaman mümkün olmayabiliyor. D vitaminini yağlı balıkları, süt ve portakal gibi besinleri tüketerek de alabilirsiniz. Eğer hala D vitamini seviyeniz yetersizse doktor kontrolünde destek ürün kullanmayı ihmal etmeyin.

Enfeksiyonla savaşan diğer besinler hangileridir?

Glutatyon, enfeksiyonla mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu güçlü antioksidana karpuzun kırmızı etli kısmında rastlanır. Kış aylarında tezgahlarda karpuz bulamasak da kıvırcık lahana, pazı, karalahana ve brokoli de enfeksiyonla mücadele eden besinler arasındadır.

Yiyeceklerin tıkanıklığa etkisi

Süt ürünlerinin bazı kişilerde salgıyı (grip akıntısı) artırdığı görülmektedir. Eğer siz de böyle bir durumla karşılaşırsanız süt ürünlerini birkaç gün boyunca sınırlayabilirsiniz. Hastalandığınızda süt ürünleri aynı zamanda mide bulantısı ve kusmada artışa sebep olabilir. Bu açıdan içecek olarak portakal suyu C vitamini ve folik asit içeriğiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirip kendinizi daha çabuk toparlamanıza yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki