YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklarda tuvalet eğitimini aceleye getirmeyin

Kendiniz ve çocuğunuz hazır değilken tuvalet eğitimine başlarsanız çok sorunlu bir dönem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuğunuzun hem fizyolojik, hem psikolojik, hem de gelişimsel olarak bu eğitime hazır olması gerekmektedir. Merve Terim Çetin’in yeni yazısı…

profil
Merve Terim Çetin
27.01.2016
Çocuklarda tuvalet eğitimini aceleye getirmeyin
Size vereceğim, çoğu yerde yazmayan, taktiklerle çocuğunuzun tuvalet eğitimini kolaylaştırabilirsiniz.

Genel olarak anneler tuvalet eğitimini tam bir kabus olarak tanımlar. Bu süreci bir an önce bitirmeye çalışmak ve hazır olmayan bir çocuğa baskı kurmak, ileride çocuğun psikolojik sorunlar yaşamasına yol açabilir.

Her konuda olduğu gibi, tuvalet eğitiminin de çocuktan çocuğa değiştiğini unutmamak gerekir. Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24 ve 36 aylar arasındadır. İdeal çocuk 3 yaşına girdiğinde, tuvalet eğitimini tamamlamış olur. Günümüzde, yapılan yanlışlar nedeni ile bu eğitim 4 ya da 5 yaşa kadar sürebilir. Eğer 24 aylık bir bebeğiniz var ve onun bu eğitime hazır olup olmadığını anlamak istiyorsanız, kendinize bir defter tutun ve tuvalete çıktığı saatleri bu deftere yazmaya çalışın. Gün içinde bezinin kuru kaldığı zamanları da not edebilirseniz işiniz çok daha kolaylaşır.

Bir çocuk kendi kıyafetlerini kendisi çıkarabiliyorsa, “Bu kitabı babana verir misin?” gibi basit emirleri uygulayabiliyorsa, yürümeye başladıysa, ne istediğini düzgün bir şekilde konuşarak anlatabiliyorsa, tuvalet eğitimine hazır bir bebeğiniz vardır. Çocuğunuz hazır olsa da bulunduğu şartlar ve durum tuvalet eğitimini etkileyebilir. Eve yeni gelen bir bakıcı, annenin tekrar hamile olması, aile fertlerinden birinin vefatı ya da yeni bir yere taşınma gibi dönemlerde bu eğitime başlamamak çok daha sağlıklı olacaktır.

Tuvalet eğitiminde çocuk kadar anne ve babanın da rolü çok büyüktür.  Tuvalet eğitimine başlamaya karar verdiğiniz de bunu büyük bir konu haline getirmemeye özen gösterin. Anne ve babasının bu konu üzerindeki hassasiyetini sezen bir çocuk, kendini strese sokarak problemler yaşayabilir. Er ya da geç her çocuk tuvalet alışkanlığını öğrenecektir, bu yüzden doğal davranın ve aşırı tepkiler vermekten kaçının. Anne ve baba olarak en büyük göreviniz pes etmeden istikrarlı davranmaktır. 2 gün çok iyi gittiğini düşündüğünüz eğitim, ertesi gün tekrar başa dönebilir. Sinirlenmeden, sevgi ve sabır ile bu dönemi yaşamayı becerebilirseniz, sonunda mutlaka zafer sizin olacaktır.

Sıkça rastlanan başka bir durum ise, tuvalet eğitimini almayı reddeden çocuklardır. Siz ve eşiniz çocuğun hazır olduğunu düşünebilir, ancak çocuğunuz bu duruma kesinlikle karşı çıkabilir. Bu durumda kesinlikle ısrarcı olmadan eğitime ara vermelisiniz. Bu süreçte çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin. Ona yol göstermek yerine, ona destek olmaya çalışın.

Alışkanlık, tuvalet eğitiminin en önemli kısmıdır aslında. Bu eğitime başlamaya karar verdiğinizde mümkünse 1 hafta her gün belli zamanlarda çocuğu tuvalete ve lazımlığa alıştırmaya çalışın.

Çoğu çocuk tuvaletin pis bir yer olduğu, orda oynamaması gerektiği gibi düşüncelerle büyür ve sonunda sifondan bile korkar hale gelir. Bunun olmamasına özen gösterip ve tuvaleti tanıtmak amacıyla tuvalette zaman geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Bezi atmaya karar verdikten sonra bir daha mecbur kalmadıkça beze dönmeyin. Bez kolay yolu seçmektir, ve gün içerisinde sürekli altını ıslatan bir çocukla uğraşmaktan elbette daha kolaydır, ama sabretmezseniz sonuçları da göremezsiniz.

Bu eğitim sırasınca rahat kıyafetler giydirmeye özen gösterin. Hem altını ıslattığında sizin değiştirmeniz için hem de kendisi çıkarmak istediğinde kolay hareket etmesi önemli olacaktır.

Okulda öğrendiğim ve çoğu yerde yazmayan bu taktiklerle de tuvalet eğitimini kolaylaştırabilirsiniz:

-Banyoya büyük beyaz bir kağıt asın, çocuğunuzun en sevdiği karakterden yapışkanlar alın ve lazımlığı kullandığı her seferinde, onları beyaz kağıda yapıştırmasına izin verin.

-Her tuvalete gittikten sonra bir boyama sayfasını tamamlamasına izin verin, ve yaptığı resimleri duvarınızda sergileyin.Böylece her seferinde o duvarda bir yer bulmak için canla başla çalışacaktır.

-Sadece tuvalette kullanmak üzere kitaplar alın, kitapların ne kadar etkileyici olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Sırf o kitapları okumak için, tuvalete koşmak isteyen çocuklar olduğunu unutmayın!

-Çocuğunuza bir ayıcık ya da bir bebek alın ve onun da lazımlığı olsun.Sizin çocuğunuza öğrettiklerinizi, onun da bebeğine ve ayısına öğretmesini söyleyin. Başka birine öğretirken aslında kendisi çok daha fazla öğrenecektir.

-Lazımlık içindeki suya yemekleri renklendiren damlalardan bir kaç damla atın, mesela suyu kırmızı yada mavi yapın, çocuğunuz tuvaletini yaptıktan sonra su renk değistirecektir ve çocuğunuz bunun çok keyifli bir oyun olduğunu düşünecektir.

Her eğitim gibi tuvalet eğitimi de sizin yaratıcılığınızı ve sabrınızı bekliyor olacak.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog