YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Boşanma süreci çocuklara nasıl anlatılır?

Boşanma aşamasında çocuğun etkilenmemesi imkansız. Bu dönemi sağlıklı atlatmanın yolu, ona yaşayacağı değişiklikleri detaylarıyla anlatmak ve soru sormasına izin vermekten geçiyor.

profil
Merve Terim Çetin
28.06.2016
Boşanma süreci çocuklara nasıl anlatılır?

Ülkemizde boşanma oranları gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla, çocuklarımızın boşanmalardan negatif etkilenmemesi için yapmamız gerekenler daha da önem kazanıyor. Boşanma, anne ve babayı farklı etkilediği gibi çocukları da farklı etkiler. Çocuğun ne kadar etkilendiği, anne ve babanın aile içindeki tutumları ve çocuğa yansıttıkları ruh hali ile bire bir paraleldir.

Çocuğun etkilenme şeklini belirleyen unsurlardan biri de yaşı. Eğer çocuğunuz yaş olarak küçük ise ve anne ya da babayı görmekte zorlanıyorsa, bu onun çok daha fazla etkileneceği gösterir. Anne ve babanın yapmaması gereken en önemli davranış, çocuğu arada bırakarak ona taraf seçtirmektir. Ebeveynlerden birisi karşı tarafı suçlamak için çocuğunu kullanmaya karar verdiğinde, bu çocuğun psikolojisinde kapanmayacak yaralar açabilir. Çocuk, anne ve babanın ayrılığından kendini sorumlu tutmaya başlar ve üstüne yüklenen suçluluk duygusu ile yanlış hareketler içerisine girebilir. Hatta bu sorunlar, ruhsal bozuklukları ve patolojik tutumları da beraberinde getirebilir.

Arada bırakılan çocuk, hem annesine hem babasına yaranmak adına sağlıksız davranışlar sergileyebilir. Annesi yanındayken onu çok özlediğini ama babasının yanına gittiğinde annesinin hiç özlemediğini söyleyebilir. Hem annesini hem de babasını kaybetme korkusu ile onların duymak istediklerini söylemesi gerektiğini düşünür. Dolayısıyla, anne ve babalar aralarında ne sorun yaşamış olurlarsa olsunlar, birbirlerini çocuklarının yanında suçlamamaya dikkat etmelidir. Çocuklar içlerinden geçenleri ve hissettiklerini özgürce paylaşıp, dile getirdikçe bu travmayı daha sağlıklı bir ruh hali ile atlatacaklardır.

Nelerin değişeceğini anlatın

Çocukları derinden üzen ve kafalarını kurcalayan bir başka konu da gelecek kaygısıdır. Yakın gelecekte kendisine ne olacağını kafasında kurarak farklı düşünceler içine girebilir. Boşanma kararı alındıktan sonra çocuğun günlük rutini ve yaşamı içinde değişecek etkenleri çocuğa detaylı anlatmak, kendisini güvende hissetmesini sağlar. Anne ile babanın çocuğun hayatı için net çizgiler çizmesi demek, çocuğun kendi hayal gücü ile kendi sorularını cevaplamasını engellemek demektir. Başarabiliyorsanız anne ve baba olarak çocuğunuzu karşınıza alarak, yaşamında neler değişeceğini ve nasıl değişeceğini anlatmaya çalışın. Konuşmanız bittikten sonra, ona sorular sorması için fırsat tanıyın. Sorduğu sorulara içtenlikle cevap vermeye çalışın ve en önemlisi tutamayacağınız sözler vermeyin. Çocukların hayal kırıklıklarını tamir etmek düşündüğünüzden çok daha fazla emek ve zaman gerektirir.

Ayrılığın ardından geçen bir seneye özen göstermek gerekir. Bu dönem içerisinde çocuğun anne ve babayı belli bir düzende sık sık görmesi çok önemlidir. Bu dönemde yaşanacak her türlü sorunu önlemek için, bu stres ile başa çıkmasında ona yardım etmeye çalışın. Dinleyin, zaman ayırın ve en önemlisi yardım almaktan çekinmeyin! 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog